Akit 50-es táblánál 71 km/h-s tempóval bemérnek Németországban, az egy hónapra elbúcsúzhat a vezetői engedélyétől. Emellett az eddiginél szigorúbban büntetik a parkolást a járdán és a kerékpársávon, valamint a mentők számára fenntartott sáv jogtalan használatát.

Továbbá a legkisebb mértékű 1-10 km/h-s gyorshajtás is minimum 20-30 eurós büntetést jelent, attól függően, hogy lakott vagy lakott területen kívül történt. A legnagyobb visszhangot azonban nem ezek, hanem a sebességtúllépésekhez kapcsolódó vezetési tilalom kérdése váltotta ki.

A módosítások alapján ugyanis egy hónapra eltiltják a járművezetéstől azt, aki lakott területen belül a megengedett legnagyobb sebességet legalább 21 km/h-val, lakott területen kívüli úton pedig legalább 26 km/h-val túllépi. Azaz, ha városban valaki 50 km/óra helyett 72 km/órával hajt, egy hónapra ugrik a jogosítványa – írja a Kreszvaltozas.hu.

A 21 km/h-s sebességtúllépésért a bevonáson túl 80 eurós bírság és egy büntetőpont is jár. Az új szabályok bevezetése óta eltelt két hétben jó néhány vezetői engedélyt bevont a hatóság. A német autóklub meg is fogalmazta aggályait, szerintük aránytalanul szigorú az új rendszer.

Mások ennek épp az ellenkezőjét állítják, mondván: az emberi élet elsődleges, és a közlekedésbiztonságnak a legnagyobb prioritást kell élveznie.

Kiemelt kép: illusztráció