Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 261-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az eddigi 21 főről 28-ra nőtt a gyógyultak száma.

Újabb koronavírusos megbetegedéseket regisztráltak Magyarországon. Jelenleg 261 fertőzöttet tartanak nyilván. A csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be a szabályokat és az ajánlásokat.

Orbán Viktor visszaszólt az Európai Tanács főtitkárának

Marija Pejcinovic Burić arra hívta fel a kedden küldött levelében Orbán figyelmét, hogy a koronavírus-járvány okozta különleges helyzetben hozott tagállami intézkedéseknek is meg kell felelniük az ország alkotmányának, a nemzetközi normáknak, és tiszteletben kell tartaniuk a demokratikus alapelveket.

„Ha Ön nem képes segíteni nekünk a jelenlegi válsághelyzetben, kérem, legalább tartózkodjon a védelmi erőfeszítéseink akadályozásától” – írta válaszlevelében Orbán Viktor. A miniszterelnök arra kéri az Európai Tanács főtitkárát, hogy tanulmányozza át a törvényjavaslat pontos szövegét, és vizsgálja meg más államok hasonló jogi gyakorlatát is.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Balogh Zoltán