Három megyére adott ki figyelmeztetést vasárnapra az extrém hideg miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Ezekre a megyékre adtak ki riasztás

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ez a három megye érintett

Fotó: met.hu

Durva mínuszok

Azt írták: szombaton és vasárnap a legalacsonyabb hőmérséklet az Északi-középhegységben és elsősorban Jász-Nagykun-Szolnok megye északi szélcsendes, hóval fedett tájain alakul mínusz 15 Celsius-fok körül, leginkább az Északi-középhegység fagyzugos területein helyenként mínusz 20 fok alatt lesz.

Az egész országban nagyon hideg lesz

Az előrejelzés szerint az ország nagy részén a leghidegebb órákban mínusz 12 és mínusz 5 fok között, napközben mínusz 2 és plusz 3 fok között alakul a hőmérséklet. Kiemelték továbbá, hogy szombat este a Nyugat-Dunántúlon, illetve a szombatról vasárnapra virradó éjszaka északkeleten kisebb hózáporok alakulnak ki, de csak jelentéktelen mennyiségű friss hó valószínű. Vasárnap északkeleten az élénk, erős szél hordhatja a havat.

Vörös kód

Mint megírtuk az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára korábban azt mondta: a vörös kód jelzés várhatóan jövő szerda délig lesz érvényben. Fülöp Attila kiemelte, a vörös kód jelzés különleges felhívás mind a szociális rendszernek, mind a társadalomnak. Arra kért mindenkit, hogy ha valaki bajba jutott hajléktalan embert lát, hívja a diszpécserszolgálatok valamelyikét. Ezek a telefonszámok a www.hajlekot.hu oldalon elérhetők.

Karácsony Gergely ezt kérte

Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön azt közölte: a következő éjszakákon a hajléktalan embereket segítő szervezetek többszörös kapacitással lesznek kinn a főváros utcáin a hajléktalan emberek védelme és elhelyezése érdekében.

Új krízisférőhelyek

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat azt közölte: szükség esetén új krízisférőhelyeket alakítanak ki, és megerősített utcai szolgálat gondoskodik az utcán éjszakázó rászorulókról.

Még napokig kitart a hideg idő

Mivel a hideg idő még napokig kitart, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) arra kérte az autósokat, hogy csak a téli útviszonyoknak megfelelően felkészített gépkocsival induljanak útnak. Azelőtt pedig tájékozódjanak az időjárási és útviszonyokról a met.hu és az utinform.hu oldalon. Narancs riasztás esetén, aki teheti, inkább ne induljon útnak.

Ne menjünk az erdőbe

A Pilisi Parkerdő Zrt. arra kéri a természetjárókat, hogy egyelőre ne induljanak az erdőkbe. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció, Freepik