Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 2 362 839 fő, közülük 913 012 fő már a második oltását is megkapta. A brit vírusmutáns továbbra is nagyon gyorsan terjed, ezért kérjük, hogy a húsvéti ünnepek alatt is tartsák be az óvintézkedéseket! 3874 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 689 853 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 213 beteg

Elhunyt 213 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 21 928 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 418 084  fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 249 841 főre emelkedett. 11 806 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1451-en vannak lélegeztetőgépen. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Rendben zajlik az oltási program

Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország a második az uniós oltási ranglistán. A magyar lakosság 23,7%-a már kapott oltást, szemben az uniós 12,6%-os átlaggal. A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elől a sorban, az eddig regisztrált 65 év felettiek 83%-a már megkapta az oltást.  Az oltás húsvéthétfőn is folytatódik.

Az oltópontok

A kórházi oltópontok fogadják a háziorvosok által szervezett oltandókat, és azok a háziorvosok, akik az ünnepek alatt is oltanak, kiegészítő díjazásra jogosultak.

A szakrendelők bevonása

Szombattól Budapesten a háziorvosi rendelők és a kórházi oltópontok mellett már a szakrendelőket is bevonták az oltásba, a kijelölt 18 szakrendelőben ma is oltják a fővárosi háziorvosok által szervezett regisztráltakat. Vasárnap AstraZeneca vakcinát szállítottak ki a kormányhivatalokba, így a háziorvosoknál és a fővárosi szakrendelőkben húsvéthétfőn és azt követő napokban is folytatni tudják az oltást.

Tombol a harmadik hullám

A koronavírus-járvány harmadik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyul az eddigieknél. A drasztikusan emelkedő betegszám miatt a kormány szigorította a védelmi intézkedéseket. 

Mindenki sorra fog kerülni

A háziorvosok a praxisukhoz tartozó védőoltásra regisztráltak listáját heti frissítéssel megkapják. Mindenki sorra fog kerülni, aki online vagy postán regisztrált.

A vakcinák  

Az Operatív Törzs és az oltási munkacsoport módosította az oltási stratégiát, hogy minél előbb minél több ember kapja meg az első oltását. Minden rendelkezésre álló és beérkező vakcinaszállítmányt teljes mennyiségben és mielőbb igyekszünk bekapcsolni az oltásba. Mind az öt Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen.

5 gyártótól várunk vakcinát

Az uniós beszerzésből 5 gyártótól várunk 24 millió adag vakcinát: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac, ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra. Mivel a brüsszeli beszerzésből kevés vakcina érkezik és lassan, Magyarország mindent megtesz, hogy legyen elég vakcina a tömeges oltás megkezdéséhez.

A nyugati vakcinákon túl

A nyugati vakcinákon túl 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinát is lekötöttünk. A kínai  Sinopharm oltóanyagból eddig 1,1 millió adag vakcina érkezett, ezt elsősorban a háziorvosok használják a regisztrált idősek első és második körös oltásához.

A regisztrált idősek

Az orosz vakcinát is a regisztrált idősek oltására használják a megyei kórházak oltópontjain.  Az OGYÉI két újabb keleti vakcina (CanSino, CoviShield) behozatalát is engedélyezte, de ezek szállítása csak hetek múlva várható.  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: MTI/Vajda János