Meghalt az a férfi, akin Magyarországon először hajtottak végre szívátültetést. A műtétet 27 éve végezték el a Semmelweis Egyetemen.

Egy fekete keretes fotóval és két évszámmal közölte Facebookon a kispesti Kós Károly Általános Iskola, hogy meghalt a wekerletelepi intézmény gondnoka. Schwarz Sándort onnan ismerheti a magyar közvélemény, hogy ő volt 1992-ben az első, aki szívátültetésen esett át Magyarországon.

Azóta már több száz szívátültetést végeztek az országban.

Szabó Zoltán professzor, a SOTE Szív- és Érgyógyászati Klinikájának akkori igazgatója végezte az első magyarországi szívátültetést az akkor 29 éves férfin. Schwartz Sándor 2017-ben, az orvostörténelmi jelentőségű műtét 25. évfordulóján azt mondta, nem bánta meg, hogy vállalkozott a műtétre, azóta tudja, hogy az új szív új lehetőség az életre. Schwartz kitartást kíván azoknak, akik új szívre várnak, “nem kell csüggedni, el fog jönni az ő idejük is”.

Schwarz Sándor 56 éves korában bekövetkezett váratlan haláláig a Kispesti Kós Károly Általános Iskola gondnokaként  dolgozott, feleségével négy gyereket nevelt fel.

Kiemelt kép: Schwarz Sándor – Forrás:Kispesti Kós Károly Általános Iskola Facebook oldala