Nyolcvanéves korában kedden éjszaka meghalt Karel Gott, cseh énekes. Az énekes nemrég jelentette be, hogy leukémás. Dalait Magyarországon Korda György énekelte.

Meghalt Karel Gott, Kelet-Európa egyik legismertebb énekese. A szomorú hírt felesége jelentette be, aki azt is elmondta, hogy a sztárt, kedden éjszaka álmában érte a halál. Karel Gott szeptemberben beszélt arról, hogy leukémáiban szenved. Már 2016 óta volt súlyos beteg.

Gott hatéves korától Prágában élt. Kezdetben villanyszerelőként dolgozott. 1958-tól énekelt prágai kávéházakban. Már fiatalkorában hamar népszerűségre tett szert, majd 1968-ban Ausztriát képviselte az Eurovíziós Dalfesztiválon, ahol tizenharmadik helyezést ért el.

Karel Gott volt a leghíresebb cseh popénekes, csaknem 300 lemezt adott ki, több tízmillió példányt adtak el belőlük a világon. A legismertebb száma, a Lady Carneval.

Gott népszerűsége folytonosan nőtt: külföldön turnézott, filmekben játszott és díjakat nyert. 1999-ben koncertet adott New Yorkban, a Carnegie Hallban.

Többször fellépett Budapesten is, 2003. november 8-án a Hilton szállodában, két évvel később, 2005. október 1-jén újra a Savoya Parkban hallhatta, láthatta a közönség.

Dalait magyarul Korda György énekelte.

Gott szenvedélye a festészet volt, művei több kiállításon szerepeltek. Négy gyermeke született, a legfiatalabb 2008-ban.

Kiemelt kép: Karel Gott