Hosszan tartó súlyos betegség után, életének 73. évében elhunyt a kilencszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok, kétszeres olimpiai bronzérmes és egyszeres ezüstérmes kenus. Wichmann Tamás halálhírét a Nemzeti Sport megkeresésére megerősített Wichmann Balázs, a kenuslegenda fia.

Fantasztikus pályafutása volt

Wichmann Tamás fantasztikus pályafutást tudhatott maga mögött, kilencszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok, kétszer olimpiai bronzérmet szerzett, egyszer pedig ezüstérmes lett.

1948 február 4-én született Budapesten. Gyermekkori súlyos balesete után kezdett sportolni – először boksszal erősítette lábait, majd elkezdett kenuzni. Határtalan kitartása, akaratereje, szorgalma és lelkesedése a magyar sportélet egyik legkiemelkedőbb egyéniségévé tette.

Egykor Magyarország egyik legnépszerűbb sportembere volt. 1979-ben megkapta az UNESCO fair play díját. Az 1980-as moszkvai olimpián, ahol a csapat legesélyesebb indulója volt, mindenki megdöbbenésére nem sokkal a rajt után leállt: feladta a versenyt.

Pályafutását az MTK-VM színeiben fejezte be. Visszavonulása után az MTK Örökös Tiszteletbeli Tagjává választotta, valamint aranygyűrűvel tüntették ki. 2010-ben az MTK-ban gyerekekkel foglalkozott. Részt vett a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat programjában.

Súlyos betegséggel küzdött

Wichmann Tamás már hosszú ideje gyógyíthatatlan betegséggel küzdött, 2017 őszén fedezték fel az orvosok, hogy rákos, a gyilkos kór a vastagbelén kívül a máját és a tüdejét is megtámadta. A Blikknek arról beszélt, hogy már nincs sok ideje hátra.

A gyilkos kór elleni kilátástalan csatában azonban szerettei, barátai mindvégig erőt adtak neki és Wichmann mindent megtett azért, hogy leküzdje betegségét. Összesen 38 kemoterápiás kezelésen esett át, sajnos azonban kénytelen volt beletörődni, már nem tudnak rajta segíteni az orvosok.

„Csodák léteznek, de nem az esetemben, a gyógyulásom esélye nulla. Bármennyire is szeretném, nem tudnak meggyógyítani, csupán az életminőségemen lehet javítani. Amit lehet, megteszek. Nagyon sok gyógyszert szedek. Amikor szükséges, vizsgálatra is megyek – nyilatkozta januárban, az utolsó Blikknek adott interjújában a kenulegenda.

Kiemelt kép: Wichmann Tamás utolsó televíziós szereplése – Forrás: M4