4428 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 295 977 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 187 beteg

Elhunyt 187 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 7 725 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 89 814 fő, az aktív fertőzöttek száma 198 438 fő. Az aktív fertőzöttek 18%-a, az elhunytak 20%-a, a gyógyultak 23%-a budapesti. 7 335 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 564-en vannak lélegeztetőgépen.

Egész Európában még mindig tombol a járvány

Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is tovább nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, továbbra is a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme a cél.

Védelmi intézkedések, kijárási tilalom

Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések, amelyeket a kormány további egy hónapig meghosszabbított, tehát január 11-ig fennmarad a jelenlegi kijárási tilalom és a többi védelmi intézkedés. Az egészségügyi védekezés fenntartása  érdekében a kormány egy félévvel meghosszabbította a járványügyi készültséget is. A karácsonyi ünnepekre vonatkozó szabályokról december 21-én lesz döntés, az esti kijárási tilalom szilveszterkor is életben lesz.

Rengetegen regisztrálnak a vakcinára

Mát több mint 200 ezren regisztráltak a védőoltásra a vakcina regisztrációs honlapon.A kormány mindent lehetséges külföldi vakcina beszerzéséről tárgyal, eddig 17,5 millió adag oltóanyagot kötött le.  Ha meglesz a megfelelő és a hatóságok által engedélyezett vakcina, akkor a védőoltások beadása az Oltási terv szerv zajlik majd, elsőbbséget fognak élvezni az egészségügyi dolgozók. A nyugdíjasok számára a posta december folyamán kézbesíteni azt a levelet, amelyben Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatja őket  a regisztráció lehetőségéről. A nyugdíjasok a levélhez mellékelt adatlap kitöltésével és visszaküldésével is jelezhetik igényüket a koronavírus elleni oltásra. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz.

Felfüggesztették a vásárlási idősávot

A kormány felfüggesztette az idősek vásárlási idősávját, hogy a karácsonyi bevásárlások idején ne legyen tumultus az üzletekben. A felfüggesztés ezzel ellentétes döntésig marad érvényben. Időkorlátozás nélkül vásárolhat bárki az élelmiszerboltokban, a patikákban és drogériákban is. Az idősek vásárlási sávjának felfüggesztését a hazai kereskedelmi szervezetek kezdeményezték és azzal az Idősügyi Tanács is egyetértett. A vásárlás során továbbra is kötelező a maszk viselése. Az időseket arra kérjük, hogy ha tehetik, akkor inkább kérjék hozzátartozójuk segítségét a bevásárláshoz, de ha személyesen mennek vásárolni, akkor kerüljék a zsúfolt üzleteket!

Szlávik: az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltással kezdődik a vakcináció

A védőoltások beadása december utolsó napjaiban indulhat Magyarországon – mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa péntek reggel, az M1 aktuális csatornán.

A WHO oltási rendjét fogják alkalmazni

Szlávik János közölte, a vakcináció azzal a védőoltással kezdődhet, amit az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezni fog. Magyarország előreláthatólag a WHO oltási rendjét alkalmazza majd, vagyis az egészségügyi dolgozók után az idősotthonok lakóit és a krónikus betegeket oltják be.

Fel kell készülni a vakcina fogadására

Közölte azt is, fel kell készülni a vakcina fogadására, hiszen van közöttük olyan, amit csak mínusz 70-80 Celsius-fokos hőmérsékleten lehet tárolni; meg kell állapítani az oltási rendet, és kijelölni az oltóközpontokat. Hozzátette, minden beoltottnak előreláthatólag legalább fél óráig az oltóponton kell majd maradnia az akut szövődmények kialakulásának veszélye miatt.

Ezt mondta a vakcináról még

Szlávik János hangsúlyozta, nem szabadna az oltásokat azok kifejlesztési helye alapján rangsorolni. „Azért, mert egy oltás olyan országból származik, ami nekünk nem szimpatikus, attól az még lehet jó” – mutatott rá, hozzátéve, ez fordítva is igaz.

Sokféle áll majd rendelkezésre

A főorvos szerint az oltásoknak inkább a fajtáját, a hatásmechanizmusát és a mellékhatásait kell vizsgálni. Vakcinából egyébként nagyon sokféle áll majd rendelkezésre, s ezek – a hatásmechanizmust vizsgálva – teljesen különböznek egymástól. Ezért az a valószínű, hogy jövőre Magyarországra is többféle vakcina érkezik majd – jelezte.

Ezt mondta a karácsonyról

A közelgő ünnepekről azt közölte, a legjobb, ha az egyébként is közös háztartásban élők együtt karácsonyoznak. Egy látogatást is meg lehet biztonságosan szervezni, de egy ebédet már nem – mondta Szlávik János.

Kiemelt kép: Illusztráció, MTI/Balogh Zoltán