A LikeNews is megírta, hogy tegnap az operatív törzsön bejelentették, hogy szigorodik a maszkhasználat, tehát a kormány a a vendéglátásra és a szórakozóhelyekre is kiterjeszti a kötelező maszkhasználatot.

A Kossuth Rádió vendége volt

Orbán Viktor a Kossuth Rádió  Jó reggelt, Magyarország! című műsorának a vendége volt, ahol beszélt a vírus második hullámáról, valamint a védekezésről és a szükséges lépésekről is.

27 miniszterelnök egyeztetett

Orbán elmondta, hogy az unió 27 miniszterelnöke egyeztetett a védekezés további lépéseiről, próbálták összehangolni a tevékenységüket, részben a határátlépési rendszer összehangolásával, illetve a tesztelési rendszer összehangolásával, valamint az oltóanyaggal kapcsolatos kérdésekben – írja a Blikk.

Nálunk még istenes a helyzet

„Nálunk még a helyzet Istenes, bár így sem könnyű” – mondta, a miniszterelnök, majd hozzátette: „Sokkal rosszabb a helyzet több nyugat-európai országban, mint itthon, szóval kész zűrzavar, ami Európában uralkodik”.

A maszkviselés a legfontosabb

„Én annak vagyok a híve, hogy legyen néhány komoly szabály, és aztán tartsuk be – mondta a kormányfő.

„Persze hoztunk néhány kiegészítő szabályozást, de én abban látom a kulcsot, hogy a maszkviselést be kell tartani. Hétfőtől az ellenőrzésekben új világ kezdődik” – folytatta.

Megkapta a rendőrség a hatáskört

A rendőrség az új szabállyal hétfőtől bezárathat vendéglátóhelyeket és nagy szigorral léphetnek fel azok ellen, akik nem viselnek maszkot.

Kétszer annyi influenza elleni oltás

A kormányfő elmondta, hogy jelenleg kétszer annyi influenza elleni oltásunk van, mint amennyi békeidőben szokott lenni, jelenleg 1,2 mili adag, de hozzátette, hogy rendeltek még 360 ezret – írja a Blikk.

Magyar vakcinagyár

„Van egy magyar vakcinagyárunk Pilisborosjenőn, a NATO-nak is szállítanak be, valamint, ez persze a jövőre vonatkozik, Debrecenben építünk egy oltóanyaggyárat” – mondta Orbán.

Vakcina is készül

„Gyártjuk a Remdesivirt, van utasítása az operatív törzsnek a Favirpiravir nevű gyógyszer beszerzésére. Teszteket is szereztünk be eleget, a felkészültséget rendben lévőnek látom”.

Megszólalt az egészségügyről is

Orbán Viktor elismerően szólalt meg az egészségügy helyzetéről: „Az orvosok bírni fogják, tudják, hogy ha baj van, akkor nincs apelláta, csinálják a dolgukat, csak a legnagyobb elismerés hangjával szólhatok.”

Több vakcina is érkezhet

A miniszterelnök azzal számol, hogy az első vakcina adag december végén, január elején megérkezhet Magyarországra, a nagy tömegű oltóanyagra pedig április körül számítanak.

Könnyen lehet, hogy valamikor tavasszal nem egy, hanem két vagy három fajta vakcina lesz Magyarországon”- mondta a miniszterelnök, ugyanis tárgyalnak kínai és orosz partnerekkel is.

Kiemelt kép: Orbán Viktor