„Ellentmondó híreink vannak arról, hogy mi lesz, az biztos, hogy most kaptunk egy nagy pofont mint Európai Unió. Londonból érkezett, de akkora volt, hogy még én is érzem” – kezdte a vakcinával kapcsolatos gondolatmenetét Orbán Viktor a Kossuth rádió, Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Így vélekedik

A miniszterelnök úgy látja, a járvány elleni védekezés és a vakcina nem politikai kérdés, a vakcinabeszerzésben tehát nem akadályozhat meg egy országot sem egy másik állam, sem gyógyszercégek.

Vakcinainfó portál

Hogy gyors és megbízható vakcina minél hamarabb bevezetésre kerülhessen, megnyitják a Vakcinainfó portált, ahol lehet regisztrálni, de azt leszögezte, nem a regisztráció sorrendjében lesz az oltás beadása. Sőt nemsokára már mobilapplikáción keresztül is leadhatjuk igényünket az önkéntes és ingyenes védőoltásra, ennek részleteiről itt a LikeNews hírportálon is beszámoltunk.

Egyszeű megoldás

Minden korábbi megoldásnál egyszerűbben és gyorsabban jelentkezhetnek a magyarok a koronavírus elleni védőoltásra – tudta meg a Ripost.

Díjmentes alkalmazás

A lap információi szerint egy díjmentesen letölthető mobilalkalmazás segíti majd az igényfelmérést és a tömeges oltás megtervezését, megszervezését.

Levelet kapnak majd az idősebbek

A Ripost értesülései szerint a 60 évnél idősebbeket levélben is tájékoztatja majd a kormány a védőoltásról, illetve az azzal kapcsolatos lehetőségeikről. Így első kézből kapnak majd hiteles információkat azok, akik járványügyi szempontból kifejezetten veszélyeztetett korúak.

Csak biztonságos oltóanyagot kaphatunk

„Magyarországon a hatályos jogszabályok alapján csak az illetékes hatóságok által megvizsgált és engedélyezett oltóanyagot lehet beadni. Világos eljárásrend alapján vizsgálják meg a mintákat és döntenek arról, hogy használható-e az adott vakcina Magyarországon vagy sem” – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Ingyenes és önkéntes a vakcina

Orbán Viktor még korábban elmondta: a koronavírus elleni oltóanyag ingyenes és önkéntes alapú lesz, áprilisban pedig nagy valószínűséggel győzelmet hirdethetünk a vírus ellen. A miniszterelnök szavai határozottan cáfolják azokat az álhírekeket, miszerint mindenki számára kötelezővé akarják tenni a védőoltást, ami ráadásul komoly anyagi terhet is jelent majd.

Ezért kell regisztrálni

„Azért kell regisztrálni, hogy tudjuk, az önkéntes vakcinára mekkora lesz a kereslet” – tisztázta a helyzetet Orbán.

Ők kapnak először vakcinát

„Először az egészségügyi dolgozók és a súlyos állapotban lévők kapnak majd vakcinát, de közben intenzív tárgyalások zajlanak Kínával, Oroszországgal, Izraellel is Brüsszellel is.” – mondta.

A karácsonyi korlátozások

A karácsonyi korlátozással kapcsolatban csak szűkszavúan nyilatkozott, hétfőn hozzák meg a döntést, a tudósok „mereven elleneznek mindenfajta enyhítést”.

Kiemelt kép: Orbán Viktor