Ebben az évben eddig csaknem 10%-ot romlott a forint értéke. A valutaváltókban és a bankokban megugrott a megtakarításukat euróra vagy dollárra váltók száma. A jelenség azzal magyarázható, hogy sokan a forint további gyengülésére számítanak.

Idén januárban 330 forintot kellett adni egy euróért, ma 363 forintot, vagyis alig fél év alatt 10%-ot romlott a forint értéke az euróhoz viszonyítva.

A forint leértékelődése az árak emelkedésével jár, hiszen ha eddig 330 forintot kellett fizetni egy külföldön gyártott 1 eurós csokiért, akkor ma már ugyanazért a csokiért már 363 forintot. Ugyanígy emelkednek a zöldségek, gyümölcsök és szinte minden élelmiszer.

A Magyarországon megtermelt élelmiszerek is drágulnak, hiszen majdnem mindegyiknek van valamilyen külföldről érkezett alapanyaga, amely szintén a pénzromlás miatt idén 10%-al lett drágább.

Amikor egy ország nemzeti valutája alig fél év alatt 10%-ot veszít értékéből, azt már megérzi mindenki. Ezért is döntenek egyre többen úgy, hogy a megtakarításaikat euróra vagy dollárra váltják át.

Az elmúlt hetekben hirtelen sokan váltották át forintjukat valutára. Mintegy alternatív befektetési lehetőséget keresve – mondta Vida József, a Takarékbank vezérigazgatója a Közgazdász vándorgyűlésen.

Már az ősz elején látszott, hogy a térség devizái közül a járvány leginkább a forintot viselte meg. Az elmúlt hetekben azonban ez a folyamat annyira felgyorsult, hogy a múlt héten 366 forint fölé is felszárnyalt az euró árfolyama a devizapiacon – írja az Énpénzem.hu

A forint romlására már a Magyar Nemzeti Bank is reagált, megemelte az egyhetes betéti tender kamatát, ez 0,6 százalék helyett 0,75 százalék lett. 

Az idei második negyedév végére azénpénzem.hu számításai szerint a valutában tartott készpénz 15 százalékkal, a banki devizabetétek állománya 17 százalékkal, a külföldön tartott betétek pedig 13 százalékkal haladták meg az előző azonos időszakára kimutatott értéket.

Kiemelt kép: illusztráció