Karda Bea 13 évvel ezelőtt küzdött meg először a mellrákkal, de akkor hét évig csak a szűk családja tudta, hogy min ment keresztül. Most úgy döntött, nem folytja magába, hogy másodszor is rosszindulatú daganattal diagnosztizálták. Sőt, annak szenteli életét, hogy a rák elleni küzdelem egyik élharcosa legyen.

„13 évvel ezelőtt azt hittem, hogy soha többé nem kell kimondanom: Rákos vagyok! Sajnos tévedtem” – mondta a Ripostnak az énekesnő, aki állhatatosságának köszönheti, hogy tavaly novemberben egy rutinszűrés során orvosai felfedezték az újabb, rosszindulatú elváltozást.

Bár a rák után csak az első 5 évben kötelező szűrővizsgálatokra járni, ő minden évben elment mammográfiára. Most Bea jobb mellében fedeztek fel egy gyanús foltot, amiről a mintavétel után kiderült, hogy rosszindulatú daganat. Az énekesnő először sokkot kapott, majd megrázta magát és az őt jellemző, jól ismert lendülettel vetette bele magát a harcba.

„Novemberben tudtam meg, hogy ismét visszatért a rák és az is azonnal nyilvánvaló volt, hogy műtétre lesz szükség. Nem tagadom, teljesen összetörtem. Azt sem tudom, hogy aznap hogyan vezettem haza, de pár nap múlva már biztos voltam benne, hogy másodszor is legyőzöm a betegséget. Január 10-ére tervezték a beavatkozást, de végül valami pajzsmirigy problémát láttak, ami miatt el kellett halasztani január 31-ére. Az igazi megpróbáltatások csak ez után kezdődtek, hiszen öt keserves héten át kellett várnom arra, hogy kiderüljön, vannak-e áttétek a testemben. Csak azért imádkoztam, hogy ez ne következzen be és ne kelljen kemoterápiát kapnom” – mondta Karda Bea.

Az énekesnőben férje és lánya tartották a lelket a várakozás alatt, hiszen csak ők tudták min megy keresztül a folyton vidám és harsány szerettük, aki a külvilág felé mindvégig ezt az arcát mutatta a legdrámaibb pillanatokban is. Március elején aztán végre megcsörrent a telefon és Bea orvosa közölte a jó hírt: nem találtak áttéteket és elég lesz 15 sugárkezelés, amit azonnal el is kezdtek. Ekkor azonban berobbant a koronavírus-járvány…

„Hogy őszinte legyek, azt éreztem, hogy végleg kicsúszik a talaj a lábam alól. Pokoli érzés volt úgy villamosra szállni nap mint nap, hogy tudtam, a sugártól legyengült immunrendszeremnek egy szellő is elég az összeomláshoz, nehogy a koronavírus. Olyan lettem, mint egy robot. Csak mentem leszegett fejjel, maszkban és kesztyűben. Utaztam az életemért…”

Bea szerint betegsége lelki eredetű

„Azt hiszem, hogy azért lettem másodszor is beteg, mert az utóbbi években folyamosan rágtam és hibáztattam magam. Közben pedig szünet nélkül aggódtam a jövő miatt. Bevallom, nem így terveztem az életem mostani szakaszát. Nem gondoltam, hogy ennyi idősen még megélhetés lesz számomra az imádott színpad, de nem úgy alakultak a dolgaim, hogy mostanra hátradőlhetek és élvezhetem a közönség előtt töltött évtizedeim gyümölcsét. Ez a tudat emésztett belülről, de most leckét kaptam az élettől, amiből tanulnom kell. Ki merem jelenteni, hogy másodszor is legyőztem a rákot, ahogyan abban is biztos vagyok, hogy életem végéig járok majd szűrésekre, hiszen nem kizárt, hogy nem most harcoltam utoljára az életemért” – mondta Karda Bea.

Kiemelt kép: Karda Bea – Forrás: TV2