Négy kamion karambolozott az M0-s autóúton kedden kora délután Gyál közelében. Már egy mentőhelikopter is leszállt.

Az Útinform tájékoztatása szerint torlódik a forgalom az érintett szakaszon és az M3-as autópálya felől érkezőknek sávzárásra kell készülniük.

Az autóút déli szektorán, az M1-es autópálya felé az M51-es becsatlakozásánál lassul le a forgalom. Az ellenkező irányba, az M5-ös autópálya felé is sokan haladnak.

A mentőhelikopter leszállása idejére teljesen lezárták az M0-ás egyik oldalát, jelentős torlódás alakult ki, ami még eltart egy darabig.

A balesethez a főváros hivatásos tűzoltói érkeztek ki, akik áramtalanították a járműveket és megkezdték a műszaki mentést.

Életveszélyes az M0-ás

A Magyar Közút mérései szerint tavaly az M0 legforgalmasabb része 130 százalékos kapacitáskihasználtsággal működött. Ez a terület Pécel magasságában van, az átlagos járműforgalom itt közel 69 ezer gépjárművet jelent naponta – írja a BudaPestkörnyéke.hu hírportál.

Maglód és az M4-es között sem sokkal jobb a helyzet, ott naponta 63 ezer gépjármű halad át. Meglepő adat az is, hogy a legtöbb, napi 13 ezer kamionnal az M6-ostól nyugatra lehet találkozni.

Dugók

A balesetek következménye a biztos dugó, de az M0-áson koccanás nélkül is sokszor csak araszol az autósor, mert egyszerűen nem bír el több járművet az M0-ás, illetve a le,-és felhajtóinak ennyi a kapacitása.

Felújítás

Az M0-ás déi szektorban zajló felújítási munkák miatt, a teljes autóútnak csak az egyik oldala járható kétszer két sávon. Rengeteg a sávelhúzás, ezek nem mindig egyértelműek, zavaró, hogy a sárga segédvonalak mellett a korábbi, fehér jelzések is jól látszanak az aszfalton. Mindemellett a sztráda kanyarog, a sávok szélessége folyton változik. Egy kamion mellé bekeveredni a sevelhúzásos kanyargós részen meglehetősen barátságtalan pillanat.

Türelmetlenség

A dugók miatt és a gyors hazaérkezés reményében egyre türelmetlenebbek az autósok. Egy türelmetlen sofőr pedig őrültségekre képes. Érdemes megnézni a balesetek időpontját. Gyakoriak a reggeli és a délutáni csúcsban történt ütközések.

Tapasztalatlan sofőrök

Nem kell agresszívnek vagy türelmetlennek lennie egy autósnak, elegendő, ha tapasztalatlan. Ha nincs megfelelő rutinja egy autópályán, párhuzamos közlekedésben, nem százszázalékos a sávtartó képessége, vagyis „kóricál”, az szintén erős veszélyforrás magára és a többi autósra nézve az M0-áson.

Veszélyes elegy

Az M0-ás a közlekedés olyan veszélyes elegyét tartalmazza, amellyel az országban ilyen hosszan, sehol nem lehet találkozni. Igazi próbatétel. A tömegben vonuló autók, hatalmas kamionok, a kanyargó sávelhúzások, duplán látszó sárga és fehér burkolati jelek, türelmetlen és tapasztalatlan autósok sokasága alkotja ezt a veszélyes közlekedési elegyet. Ebbe belekeveredni, az M0-ásra kimenni tényleg életveszélyes, csak felkészült autósok vágjanak neki.

Kiemelt kép: Helyszínen készült felvétel – Forrás: Facebook