Természetvédelmi együttműködés eredményeként egy öreg és egy fiatal mentett parlagi sast engednek szabadon november 6-án a Jászberényi Sasközpontból – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a sajtóval.

A LikeNews.hu hírportál csapatának fontos a környezet megóvása. Munkánkhoz nem használunk papírt, semmit sem nyomtatunk ki feleslegesen.

A fiatal sast lakossági bejelentés alapján találták Somogyvámos közelében, és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósághoz került. A madáron nem volt nyoma sérülésnek, de egyértelműen mérgezéses tüneteket mutatott, így azonnal a Fővárosi Állat- és Növénykert állatorvosához vitték.

A kezelésre jól reagált, teljesen felépült, jelenleg a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság tulajdonában álló Jászberényi Sasközpontban várja, hogy újra szabad legyen.

Az idősebb madarat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által koordinált parlagisas-védelmi projekt, a PannonEagle LIFE egyik partnerszervezete, a Szerb Madártani Egyesület munkatársa találta meg Orosháza közelében röpképtelen állapotban, legyengülve.

A Szegedi Vadasparkban a megfelelő állatorvosi ellátásnak és gondozásnak köszönhetően  felépült és a Sasközpontba került. Mindkét felgyógyult madarat innen engedik szabadon.

A sasokat műholdas jeladóval látják el a szakemberek annak érdekében, hogy a természetbe történő visszailleszkedésük is nyomon követhető legyen. Viselkedésük megismerése visszaigazolhatja az állatorvosi kezelések és a visszavadítási gyakorlat eredményességét, valamint lehetőséget teremt az olyan nem természetes pusztulási okok megismerésére és kivizsgálására, mint az illegális mérgezés vagy az áramütés.

MTI, Kiemelt kép: Parlagi sas – Forrás: Magyar Madártani Egyesület