Két nyugodt hónapra számít Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. A professzor szerint a nyugodt nyár után ősszel lehet a járványnak egy második hulláma, de ez már nem érheti teljes meglepetéssel az országot.

A jelenleg zajló átfertőzöttséget felmérő tesztsorozat mellett további két átfogó szűrővizsgálat is tervben van.

„A legvalószínűbb folyamat, ami előttünk áll, hogy nyáron semmiképpen sem lesz újabb hullám. Azért, mert ez a fajta restriktív szakmai és politikai döntéssorozat nagyon hatékonynak bizonyult. Ez azt jelenti, hogy a mobilitásunk, a kontaktusaink száma nagyon lecsökkent, a maszkhasználat kötelezővé tétele, az otthonmaradás mind oda vezetett, hogy a fertőzöttek száma ezrelékes nagyságrend alá tolódott” – mondta a rektor az InfoRádióban.

Merkely Béla szerint feltehetően nem nagy szám, néhány százalék lehet a megfertőződöttek aránya itthon, ez pedig biztosan nem elegendő a nyájimmunitás kialakulásához.

Ha nincs nyájimmunitás, és a vírus valahol felüti a fejét, akkor mindig talál egy arra érzékeny magyart, akit megfertőzhet. Ha kellő számú megfertőződés van, akkor ezekből a gócokból természetesen indulhat egy újabb járvány. De biztos vagyok abban, hogy egy második hullám, ami esetleg ősszel jelentkezik, nem érheti teljes meglepetéssel az országot, nem lehet belőle egy olyan járvány, mint amilyen Olaszországban volt” – tette hozzá Merkely Béla.

A járvány folyamatos figyelését is szolgálja a H-UNCOVER, vagyis Magyarországot felfedező és a világon egyedülálló vizsgálat. Ennek segítségével mind a szakma, mind a döntéshozók folyamatosan adatokat kapnak majd, hogy hol áll a járvány – hangsúlyozta a rektor.

Kiemelt kép: illusztráció – Fotó: MTI/Vajda János