A gyártással foglalkozó vállalkozások számára sok ponton lehet előnyös egy integrált vállalatirányítási rendszer használata, amely segítségével megfelelően átláthatják a gyártással kapcsolatos információkat. 

Cikkünkben bemutatjuk, milyen megoldások állnak rendelkezésre, amelyek kifejezetten az ilyen cégek munkáját támogathatják. 

Mit tud egy ERP rendszer?

Az ERP az Enterprise Resource Planning kifejezés rövidítése, és tulajdonképpen a vállalatirányítási rendszerekre utal, amit sokan ismerhetnek még ügyviteli szoftver néven is. Ezeknek a típusú szoftveres megoldásoknak a fő célja a vállalati folyamatok egy felületen történő kezelése. 

A D4S ERP rendszer például számos olyan modulból áll össze, mint például az értékesítés, beszerzés, raktározás és webshopkezelés, így az üzleti folyamatok széles skáláját lefedi. Egy integrált vállalatirányítási szoftver használata sok szempontból lehet előnyösebb, mint egymástól elszigetelt rendszerekben, táblázatokban dolgozni. 

Egy gyártással foglalkozó cégnél például elengedhetetlen, hogy valós időben lássák az egyes részlegek egymás adatait, ez pedig nehézkes lehet, ha manuálisan kerülnek átadásra ezek az információk. Egy modern rendszer kialakításakor a fejlesztők figyelembe veszik az egyes iparágak sajátosságait, így hatékonyabban tudjuk felvenni a harcot a versenytársakkal. 

Hatékony gyártási folyamatok

Azok a vállalatok, akik kifejezetten gyártással foglalkoznak, nap mint nap új kihívásokkal néznek szembe, hiszen a versenyképesség megőrzése kiemelkedően fontos a számukra. Az ERP rendszer bevezetése jó módszer lehet arra, hogy fokozható legyen a hatékonyság, hiszen számos olyan funkció létezik már most, amely ezt elősegítheti. 

Speciális esetekben azonban lehetőség van arra is, hogy új fejlesztéseket kérjünk, amelyek segítenek a különböző folyamatok automatizációjában. Egy Ipar 4.0 adatgyűjtő rendszer alkalmazásával például adatokat gyűjthetünk egyes gépek működéséről, amelyeket ezt követően az ERP rendszerben tudunk tovább kezelni. 

Az Ipar 4.0 adatgyűjtő rendszer sajátosságai

Az adatgyűjtő rendszer fontos sajátossága, hogy univerzális, ezért programozhatóságát tekintve akár logisztikai, beszerzési területeken, illetve tömeggyártás és egyedi gyártás esetén is hatékonyan alkalmazható. 

Az elvégzett mérésekből pedig nemcsak a gyártási folyamatokról, hanem akár a felhasznált erőforrások gazdaságosságáról is kaphatunk információkat. Moduláris felépítésének köszönhetően könnyen és gyorsan alkalmazható bármelyik szektorban, ezenfelül skálázható is. 

A gyártás egy igen specifikus terület, egy ERP rendszer használata azonban sok folyamatot segíthet megkönnyíteni, jobban átlátni. Ha szeretnéd növelni a vállalat termelésének hatékonyságát, érdemes lehet elgondolkodni egy adatgyűjtő rendszer alkalmazásán.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a d4s.hu oldalt működtető cég. Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják olvasóink a Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak.