A bringások világában azt mondják, a merev villa olyan ritka, mint a fehér holló. Akadnak a piacon jó merev villák, ám az igazán minőségi darabok kiemelkednek a kínálatból. De miért vagyunk mi, bringások annyira rápörögve arra, hogy mennyire merev a villa? Egyáltalán miért lényeges ez, és milyen anyagból készült produktumokkal találkozhatunk?

Tarts velem kedves bringás! A következő cikkben most utánajárunk!

A jó villa tulajdonságairól

A villa tulajdonképpen a bringa elején található, az első kereket fogja közre és a kormány irányítását, valamint elfordítását továbbítja. A legtöbb bringás valósággal vadászik a minőségi alkatrészekre, tehát ez alól nem képezhet kivételt a villa sem. A Bikepro.hu kerékpár webshop villái között bőven akad miből válogatni. De most térjünk vissza a merev villákhoz! Mitől olyan nagy szám egy ilyen termék?

Például attól, hogy kellőképpen hosszú, sok esetben csak így menthető meg az ideális geometria. A jó villa továbbá nem túlságosan merev, mivel ennek a kiegészítőnek azért rugalmasnak is kell lennie. A flexibilitás abban segít, hogy az 1-2 cm-es egyenetlenségeket és rázkódásokat kezelje.

A kompatibilitás és más szempontok

Szerintünk több kerékpárgyártónak fel kellene ismernie azt, hogy a QR15-ös átütő tengely nem kicsit képes megnövelni a fékerőt. A kontrollálás is sokkal precízebb, ami elsőre egy kicsit meglep, tekintve, hogy a katalógusokban feltüntetett 60 gramm súlytöbblet soknak tűnhet. A QR változat 570 gramm, míg a QR15 630 gramm. 

Említést érdemel még a 1.5 – 1 1/8-os Taper cső is. Vajon miért? Nem feltétlenül a merevsége miatt, hanem azért, mert jóval egyenletesebb eloszlást ad a fejcsapágynak, illetve a fejcsőnek is. Az sem utolsó, hogy sokkal könnyebb, mint az 1 1/8 colos villanyak.

De lessünk bele a merev villák kínálatába!

A villákat a különféle kerékpártípusoknak megfelelően választhatjuk ki, tehát akadnak közöttük BMX, ciklokrossz, MTB, országúti, trekking és triál villák is. A biciklihez a kerékméret és a felhasználás jellegének megfelelően választhatunk villát, ám az is kijelenthető, hogy megannyi változat érhető el a piacon. 

Ott vannak a felfüggesztést biztosító teleszkópvillák és merevvillák. Míg az előbb említett a terepen, addig a másik az úton hasznosítható. 

Szó esett arról, hogy mi a szerepe a merev villának, ám a rezgések tompításában különleges szerepet játszik az anyag. Az acél ötvözetek növelik ennek hatékonyságát, ám ezek valamivel nehezebbek. Az alu változatok már könnyebbek, de kevésbé rugalmasak, a titán pedig igazi ritkaságnak számít. Az ilyen anyagból gyártott villák a legkönnyebbek, és bármilyen menetkarakterisztikával felruházhatjuk őket. 

Láthatod, hogy sokféle villa szerezhető be, de a legfontosabb, hogy kellőképpen merev típust válasszunk.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.