A proktológia az az orvosi szakterület, amely a végbél betegségeivel foglalkozik. Cikkünkben utánajártunk a leggyakrabban előforduló végbélbetegségeknek, és arról is írunk, hogy mit érdemes tudni a proktológiai szakrendelésről.

Amennyiben jelentkeznek a végbélbetegségek lehetséges tünetei, mindenképpen érdemes felkeresni tapasztalt, kellő szakértelemmel rendelkező szakorvost. A Belvárosi Orvosi Centrum proktológus szakorvosai kellemes környezetben, korszerű műszerekkel és fájdalommentes beavatkozásokkal várják a pácienseket.

A leggyakrabban előforduló végbélbetegség az aranyér

A leggyakrabban előforduló végbélbetegség az aranyér, amely a végbél körüli belső falon lévő, vagy a bőr alatti érpárna tágulata, vérzése és gyulladása. Ez a betegség az esetek többségében végbélfájdalommal jár. Azonban a fájdalom és a vérzés nemcsak az aranyér esetében fordulhat elő, egyéb betegségekre is utalhatnak ezek a tünetek.

Például a végbélrepedés, a -tályog és a -gyulladás szintén erős fájdalommal járhat, olykor vérzés is jelentkezhet ezekben az esetekben. A repedést a medencefenéki izomzat magasabb tónusa okozza, amelyhez valamilyen mechanikus sérülés is társul, például kemény széklet.

A végbéltályog erős fájdalommal és magas lázzal jár

A végbélgyulladás kialakulásának számos oka lehet. A leggyakoribb az STD, a szexuális úton terjedő kórokozó, valamint valamilyen gyulladásos bélbetegség részeként is kialakulhat. A végbéltályog erős fájdalommal és magas lázzal jár. 

Kialakulásának hátterében a végbél mirigyeinek bakteriális fertőzése miatt kialakuló, a környező kötőszövetre is átterjedő gennyes gyulladás áll. Tályog esetén sürgős műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

A végbélsipoly a gyulladás vagy a tályog spontán kiürülése miatt alakulhat ki. Viszketéssel, fájdalommal, valamint savós, gennyes vagy véres váladékozással jár. A viszketés is gyakori proktológiai probléma, amely mögött valamilyen végbélbetegség áll, de okozhatja allergia, nem megfelelő tisztálkodás és valamilyen fertőzés, például bakteriális, gombás vagy vírusos eredetű is.

Fontos a proktológiai szűrés

A végbélrák az esetek többségében tünetmentes, általában a szűrővizsgálatok során deríthető ki. Emiatt feltétlenül fontos rendszeresen részt venni proktológiai szűrésen, főleg azoknak, akiknek a családjában már előfordult ez a betegség, illetve azoknak is, akik magas rákkockázatú HPV-fertőzésben szenvednek

Alapvetően ambuláns szakterületnek tekinthető a proktológia, hiszen a betegségek többségét illetően a diagnosztika és a gyógyítás egyaránt ambulánsan zajlik. Ez azt jelenti, hogy egyik sem befolyásolja a beteg munkaképességét, életvitelét. A végbélrák kivételével egyik esetben sincs szükség kórházi befekvésre.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.