Gyerekként akár csak hobbiszinten is nagyon meghatározóélménnyé válik, ha valamilyen csapat részeként sportolunk. A közös utak, kalandok, emlékek összekötik a csapattársakat, még akkor is, ha az évek során egyre többen esnek ki a brigádból, míg végül már csak a fotókon és a visszagondolásainkban él majd a társaság. Sok felnőtt éli úgy a mindennapjait, hogy bár élénken él bennük a közös mozgás örömének emléke, már nem gyakorolnak aktívan semmilyen sportot, mert nem tudják összeegyeztetni a munkával, családdal, vagy egyszerűen csak elveszítették a korábbi lelkesedésüket.

Akadnak olyanok is,akik inkább a sportfogadási oldalak segítségével hódolnak korábbi hobbijuknak, de úgy érzik, ennél több már nem fér bele az életükbe. A gyerekekkel kapcsolatban azt szokás mondani, a csapatsportok úgy működnek a számukra, mint a világ kicsinyített másai, modelljei, ahol biztonságosan tanulhatnak a környezetükről és magukról is. Ezek a mozgásformák ugyanis segítik a játékosokat, hogy másokkal együtt dolgozzanak, és megtanulják, hogyan kommunikáljanak a többiekkel. A közös célért folytatott küzdelem, az ebben való aktív részvétel, eredményesség esetén abban is segít, hogy erősödjön a résztvevő önbecsülése. Persze eközben egészséges versenyszellem is kialakul, illetve a kitartás és bátorság is olyan tulajdonságok, amiket erősíthetnek magukban a gyerekek. Így van ez a felnőttekkel is? Az alábbiakban arról lesz szó, hogy miért érdemes fontolóra venni, hogy idősebb korunkban is többedmagunkkal sportoljunk.

Miért jó?

A mozgás előnyös tulajdonságait mindenki ismeri, ennek ellenére sem gyakorolja a napi minimumot sem, ami harminc perc testedzést jelent. Azok között is, akik próbálják tartani ezt a mozgás mennyiséget, is akadnak bőven, akik nem rendszeresen sportolnak, hiszen amikor közbejön az eső, egy sörözés, egy bevásárlás, azaz bármi, akkor nem csinálják. Amikor viszont többen várnak valakire, akkor kisebb eséllyel hagyja ki az edzést, hiszen számítanak rá. Ráadásul sokkal inkább motiváltak is vagyunk olyankor, ha tudjuk, hogy mások is ott lesznek, ők is csinálják. Ez pozitív láncreakció, hiszen a csapattársak így hatnak egymásra motiválóan.

A magány ellenszere

Sok felnőtt robotol órákig a munkahelyén, aztán hazaérve a kanapén összeroskadni marad csak ereje, ahol aztán magányosan tölti a szabadidejének nagy részét. Ennek egyik legjobb ellenszere, ha másokkal együtt, egy csapatban sportolunk, hiszen az edzések nem csak egy rendszert, egy állandóságot hoznak az életünkbe, hanem társaságot is. Arról nem is beszélve, hogy milyen komoly barátságok szövődhetnek a hasonló érdeklődés mentén, ami nagy támasza lehet azoknak, akik többnyire egyedül vannak. A szociális kapcsolatok kiépítése mellett az sem elhanyagolható előnyös tulajdonsága a sportnak, hogy segít levezetni a stresszt. Tehát a heti rendszeres edzések, a társaság, és az esetleges későbbi programok egyértelműen egy kiegyensúlyozottabb élet felé mutatnak.

Nem elhanyagolható velejárója a mozgásnak, hogy a fizikumot is formálja. A súlyfeleslegünktől megszabadulva, egy egészségesebb testben, némileg több önbizalommal a hétköznapok is könnyebbé válnak. A rendszeres mozgást meg kell szokni, időbe telik beépíteni a mindennapokba, viszont amikor azoknak aktív szereplőjévé válik, akkor semmi pénzért nem akarunk majd elbúcsúzni tőle.

Nem verseny

Nem kell feltétlenül véresen komolyan venni magunkat, nem muszáj a következő Európa Bajnokságot kitűznünk célul. Magunk között kinevezhetünk bajnokokat, rendezhetünk pontgyűjtést is, de a lényeg, hogy heti rendszerességgel összegyűljünk, és akár csak egymás és a mozgás kedvéért rúgjuk a bőrt vagy koptassuk a gyűrűt.

Támogatott tartalom. Ha ön is szeretne ilyent, Magyarország egyik leggyorsabban fejlődő hírportálján, amelyet a forgalmas napokon 100 ezren olvasnak, akkor kattintson ide!