A nyári kánikulában, amikor még éjszaka is csak alig-alig enyhül a hőség, sokan száműzik a szekrény mélyére a pizsamát vagy a hálóinget, és alszanak teljesen pőrén. Bár azt hinnénk, hogy ez csak afféle “túlélési praktika” a hőség idejére, ám valójában számos pozitív hozadéka van annak, ha a ruha nélküli szundikálást választod.

Kíváncsi vagy, melyek ezek? Tarts velünk, további hasonló érdekességekért pedig keresd fel a Bien.hu egészség rovatát!

Pihentetőbb lesz az alvásod

Már sok tanulmány rávilágított arra, hogy alváshoz a viszonylag hűvös, 20oC és az alatti hőmérséklet az ideális. Persze nyáron ez elég nehezen kivitelezhető, ezért érdemes azzal hűteni a testedet, hogy megszabadulsz a felesleges textiltől – mint például a hálóruha. 

Ha nincs rajtad pizsama, akkor a testhőmérsékleted könnyebben tud lecsökkenni, ezáltal hamarabb eléred a mélyalvás állapotát. Nem mellesleg könnyebben alszod át az éjszakát és ritkábban ébredsz fel amiatt, mert meleged van. Ha nagy a hőség, akár a takarót is elhagyhatod, teríts magadra egy könnyed pamutanyagot, vagy egyáltalán ne takarózz be.

Hamarabb el tudsz aludni

Az előző pont gondolatmenetét folytatva érdemes tisztában lenned vele, hogy a testhőmérséklet hatással van a cirkadián ritmusra. Minél alacsonyabb lesz lefekvéskor, annál gyorsabban jön álom a szemedre. 

Ha gyakran küzdesz álmatlansággal, érdemes hanyagolni egy időre a pizsamát, hátha segít abban, hogy többet tudj pihenni.

Kevésbé leszel hajlamos a betegségekre

Az immunrendszer a tested védőpajzsa, ami legyőzi a kórokozókat és megóv a betegségektől. Ám ha nem alszol eleget, akkor sajnos nem tud kellő erővel védekezni a “betolakodók” ellen, így hajlamosabb leszel a betegségekre.

A dolog tehát egyszerű: erősítsd az immunrendszered meztelen alvással, ami – mint ahogy már említettük – alacsonyabb testhőmérsékletet, ezáltal mélyebb pihenést eredményez. Furcsának tűnik? Igen. Működik? Nagyon is!

Szebb lesz a bőröd

Bizonyára nem mondunk újat azzal, hogy a kialvatlanság nyomai az arcodon látszanak meg a leginkább: fáradt tekintet, szem alatti sötét karikák, sápadt bőr. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvással viszont ezt elkerülheted, ha pedig ennek az az ára, hogy meztelenül térsz nyugovóra, akkor ne habozz, le a textillel! 

Kevésbé mocorogsz alvás közben

A párod már többször is említette, hogy sokat forgolódsz éjjel, és ezzel őt is folyton felébreszted? Ha a hálóruha túl szűk, gyűrődik, felcsúszik, kényelmetlen, akkor önkéntelenül is gyakran mocorogsz, hiszen próbálod megtalálni a legkényelmesebb alvópozíciót.

Ám ha nincs rajtad ruha, a tested sokkal szabadabb, így hamarabb megtalálod majd a számodra komfortos testhelyzetet.

Jót tesz az intim higiéniának

Az intim fertőzések kialakulásának egyik leggyakoribb oka, hogy a baktériumok számára ideális a zárt, meleg és nedves közeg. 

Ám ha nincs rajtad alsónemű, az intim részeid szabadon szellőzhetnek és lélegezhetnek, ezzel elejét véve a fertőzéseknek.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: bien.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.