Az elmúlt néhány napban minden kétséget kizáróan a koronavírus elleni vakcina kérdése tartja lázban a világot, hiszen mint ahogyan azt a LikeNews is megírta egyre több országban engedélyezik a forgalmazást, itthon pedig már elindult a vakcina regisztrációs portál is, ahol leadhatjuk az igényeinket az oltás kapcsán.

Kanadában már indul a tömeges oltás

Mint ahogyan azt tegnap a LikeNews is megírta újabb országban engedélyezték a Pfizer/BioNTech vakcina alkalmazását, így hamarosan Kanadában is indult a tömeges oltás.

Elindult a vakcina regisztráció portál

Hazánkban pedig pár nappal ezelőtt a vakcina regisztrációs portál, amit állítólag meg is rohamoztak az emberek, Dömötör Csaba a kormány Facebook-oldalára feltett videóban elmondta, a regisztrálók száma egy nap alatt meghaladta a 100 ezret. „A regisztrációval egyrészt mindenki jelezheti az oltás iránti igényét, másrészt, ha szeretne, akkor rendszeres tájékoztatást kaphat az oltással kapcsolatos fejleményekről” – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Rengeteg a kérdés

A vakcina, hiába van már elérhető közelségbe, még mindig rengeteg a kérdés, éppen ezért most a pécsi virológusok próbálták meg összeszedni a legfontosabb tudnivalókat a téma kapcsán.

Kapcsolódó:

A modern kor vívmányai

„A vakcinák kétségtelenül a modern tudomány legnagyobb vívmányai, melyekkel a jelenkor és a jövő járványai ellen felvehetjük a harcot. A védőoltások alkalmazhatósága már számtalanszor bizonyította, hogy az emberiség csak a vakcinák segítségével tudta egy vírusfertőzés terjedését csökkenteni (pl.: gyermekbénulás, kanyaró, sárgaláz), vagy teljesen ki is írtani a Földről (pl. feketehimlő vírus). A koronavírussal kapcsolatos kommunikációt is egyértelműen ez a téma uralja most. Megpróbáljuk érthetően és röviden összefoglalni milyen fő technológiai lehetőségek állnak rendelkezésre, ha vakcináról beszélünk.” – írják bejegyzésükben a szakemberek.

Többszörösen bizonyítottak már a vakcinák

A védőoltások alkalmazhatósága már számtalanszor bizonyította, hogy az emberiség csak a vakcinák segítségével tudta egy vírusfertőzés terjedését csökkenteni (pl.: gyermekbénulás, kanyaró, sárgaláz), vagy teljesen ki is írtani a Földről (pl. feketehimlő vírus). A koronavírussal kapcsolatos kommunikációt is egyértelműen ez a téma uralja most, írják bejegyzésükben.

A posztban azt is írják, hogy számos tudományos kérdés nyitott, majd ezeket pontokba szedve ki is fejtik:

1. Hatástartósság: mennyi ideig és milyen fokú védelmet nyújtanak az elkészült vakcinák. A Modernam RNS alapú vakcinájáról már hallhattuk, hogy a vizsgálati időben mért 3 hónap alatt stabil immunválasz állt fenn, így bíztatóak az első eredmények. Feltételezhető, hogy a védettség hosszabb távú lehet, az előzetes eredmények alapján.

2. Azt a legtöbb vakcina esetében már tudjuk, hogy a súlyos megbetegedés kialakulásától megvéd, de azt, hogy ez a vírus terjedését is érinti-e, tehát a vakcinált egyének tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel továbbra is képesek-e átadni a vírust még nem tudjuk.

3. A klasszikus vakcinatechnológiák esetében ismert jelenség, hogy 65 év felett és 40-es BMI (testtömeg index) felett csökkent hatékonyságot figyelhetünk meg. A COVID-19 esetében éppen ezek a csoportok a leginkább veszélyeztetettek, ám bíztató jel, hogy a kezdeti adatok a következő-generációs vakcinák tekintetében itt is bíztatóak és hasonló erősségű immunválaszt figyeltek meg. A részletes és biztos választ pedig idővel, további megfigyelések során tudományosan megismerhetjük majd.

A teljes bejegyzés itt érhető el:

A biztonság a fő szempont

A pécsi szakemberek továbbá azt mondják a vakcinák kapcsán, hogy minden esetben a fő szempontot a biztonságosság és hatékonyság jelentik. A laboratóriumi kísérletektől a klinikai tesztfázisokig ennek bizonyítása és alátámasztása a cél.

Elvárás

Gyakorlati szempontú elvárás pedig, hogy megvédjen teljesen a fertőzéstől, vagy amennyiben ekkora védelem nem alakulhat ki, legalább a megbetegedés súlyos formájától mentesüljünk (kórházi kezelések, halálozások leszorítása). Praktikus, ha csökkenti a vírus átadási képességét és a járvány elfojtható, de ha csupán a súlyos megbetegedést kivédi az hatalmas győzelem.

Előnyök

„Előny az egyszeri dózis, a jó szállíthatóság, megfelelő gyártási kapacitás, vagy bármely olyan tényező, amely a világméretű és gyors hozzáférhetőséget szolgálja – a következő hónapok hírei várhatóan ezeket a kérdéseket feszegetik majd leginkább.” – olvasható az írásukban.

Kiemelt kép: Illusztráció