A Babicsek család piliscsévi pincéje előtt avatták fel azt az emlékpadot, amelyet a fél évvel ezelőtt elhunyt Babicsek Bernát tiszteletére állítottak. A színész sok időt töltött a pincefaluban.

Emlékpadot avattak

Emlékpadot avattak Babicsek Bernát tiszteletére a Pilisben. A Piliscsévi Pincefalu Egyesület kezdeményezése volt, hogy emléket állítsanak a tragikus körülmények közt elhunyt színésznek. Bernát szülei 10 éve vettek egy pincét itt, a színész nagyon sok időt töltött Piliscséven.

Kibővítették a pincét

Édesapjával közösem újították fel a pincét. Nagy vágya volt, hogy elkészüljön az épület. Szülei azt mesélték, hogy még egy plusz emeletet is felhúztak a pincére, amelyben szobákat alakítottak ki. Bernát barátaival és családjával sok időt akart tölteni a pilisi településen.

Mindent megtettek fiukért

„Nagyon fáj, hogy nem élhette meg, hogy elkészüljön. Imádott itt lenni, a pincében még van olyan bor, amelyet ő készített. A fiam igazán dolgos, szorgos volt, egy szülő nem is kívánhatna nála jobb gyermeket. A férjemmel mindent megtettünk azért, hogy a fiainknak, Bernátnak és Zoltánnak mindene meglegyen. Most hiába van szép ház, borospince, mindent odaadnék, hogy a fiam éljen. Semmi nem hozhatja vissza őt, és ez egy anya számára feldolgozha­tatlan” – mondta Márta asszony a Blikknek.

A pince sorsa bizonytalan

Márta asszony és férje, idősebb Babicsek Bernát egyelőre nem tudja, mi lesz a pince sorsa, de azt már tudják, hogy a színész solymári házát milyen célra fogják felhasználni.

Minden tönkrement a házban

A szülők elmondása szerint a házban minden tönkrement. Mindent ki kell dobni, mert a füst és a korom miatt minden használhatatlan lett. Tönkrementek Bernát hangszerei is.

Kiállítanák a szobrokat

„Gyűjtöttük a kis harmonikásszobrokat is, rengeteg gyűlt össze, korábban gondoltunk arra, hogy annyi van, biztos bekerülhetnénk a Guinness-rekordok könyvébe. Bernát házában szeretnénk a hangszereket és a szobrokat kiállítani, hogy bárki megnézhesse” – mondta a gyászoló édesanya.

Unokára vágyik

„Mindannyian összetörtünk. Csak a bizakodás és a remény maradt számunkra. Az nyújthatna valami kis örömet, ha unokám születne, reméljük, hogy megadatik a családunknak ez a boldogság”.

Szülei találtak rá

Babicsek Bernát fél évvel ezelőtt halt meg solymári otthonában. Szülei napokig nem tudták elérni, majd odamentek a házához, betörték az ajtót. Ők találták meg a színész holttestét, aki füstmérgezésben halt meg.

Feljelentést tettek

Mint arról korábban beszámoltunk, a tragédia éjjelén Bernát lakásánál jelzett a riasztó, amely egy biztonságtechnikai céghez volt bekötve. A járőr kiment, és észlelte is a ház oldalsó szellőzőjén kiáradó füstöt, de mivel nem észlelt behatolásra utaló jeleket, távozott.

Feljelentést tettek

Bernát szülei hónapokkal a tragédia után ügyvédhez fordultak. „Megtettük a feljelentést halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt. Úgy látjuk, hogy az eljárás során felderített körülmények miatt nyomozást kell elrendelni” – mondta korábban a család jogi képviselője, dr. Borbély Zoltán.

Nem fontos a kártérítés

Bernát szülei úgy vélik, fiuk még ma is élhetne, ha körültekintőbben járnak el a kiérkezés után. „Nem pénzt akarunk, nem a kártérítés fontos. A fiamat semmi nem hozza már vissza. Azt akarjuk tudni, hogy megmenthették volna-e Bernát életét, és hogy ki a felelős a haláláért” – mondta Márta asszony. 

Kiemelt kép: Babicsek Bernát