A koronavírusos betegek többségén észrevétlenül halad át a betegség, nagy részük otthoni kezeléssel jól kúrálható és csak egy kisebb részüknek van szüksége kórházi ellátásra. Hogyan kell ottnon jól kezelni a Covid-beteget, és mikor kell mentőt hívni?

Többségében enyhe lefolyású

A Covid-19 betegség az esetek többségében enyhe lefolyású, így nem indokol kórházi ellátást, de a gyógyulás hetekig eltarthat. A fizikai tünetek, a karantén és a stressz, az aggodalom komoly megpróbáltatások elé állíthatják mind a gyógyulót, mind a vele egy háztartásban élőket, akik az ápolásban részt vállalnak. A LikeNews.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Jól szellőző szoba

Semmelweis Egyetem útmutatója szerint a legjobb, ha a fertőzött saját, jól szellőztethető szobát kap, ahol étkezhet is, illetve előnyös, ha külön mosdó is rendelkezésre áll, ennek hiányában gyakori fertőtlenítés javasolt. Biztonságos, ha a közös helyiségben ő, illetve a család többi tagja is maszkot visel.

A hason fekvés

A fertőzött pihenjen sokat, aludjon annyit, amennyi jólesik, maradjon az ágyban. Dr. Jáksó Krisztián, a pécsi Koronavírus Ellátó Központ Intenzív Osztályának klinikai főorvosa videós interjújában többek közt arra is felhívta a figyelmet, hogy a póz sem mindegy, minél több hason fekvés javasolt, ez a testhelyzet tehermentesíti leginkább a tüdőnek azon részeit, amelyek a hanyatt fekvés során terheltek. A kórházi intenzív terápiák során ennek hatásossága bebizonyosodott. Ha ez nem megy, legalább egyik, majd másik oldalra érdemes fektetni a beteget néhány órára – írja összeállításában a Femina.

Lázmérés

A betegnek lázcsillapításra lehet szüksége, ami a szokásos módon történhet: 38 fok fölé emelkedő testhőmérséklet esetén paracetamol- vagy metamizoltartalmú gyógyszer is adható. Naponta többszöri lázmérés szükséges. Ha a száraz köhögés túl erőssé válik, köhögéscsillapító gyógyszer adható, de köptető hivatalosan nem javasolt a betegségnél.

Sok folyadák, vitaminok

A beteg igyon sok folyadékot, főleg vizet, gyümölcsleveket és teát. Könnyű étkezés szükséges, kiegészítésként immunerősítő készítmények szedhetők, a C- és D-vitaminról kiderült a hatásossága, előbbiből 3-szor 1000 milligramm, utóbbiból 2000 nemzetközi egység ajánlott fertőzés esetén.

Mikor kell mentőt hívni?

Az egyik figyelmeztető jelzés az erős légszomj nyugalmi helyzetben is, a kapkodó légzés. Egy perc alatt 20 fölötti levegővétel már gyanakvásra ad okot. A pulzusmérés ugyancsak megmutatja a problémát: a normális szívverés percenként 60-tól 90-ig terjedhet, a 90-es pulzusszám vagy az afölötti érték tartóssá válva súlyos állapotról árulkodik. Ez a szám felnőttekre vonatkozik, gyermekek esetében eltérő, magasabb a normálérték is.

Aklacsony vérnyomás

Az állandóan alacsony vérnyomás, a zavartság, a felülési nehézség, a véres köpet, a nyomásra sem elhalványuló bőrpír, a gyógyszerekkel sem csillapítható, extrém magas láz is indokolttá teheti a kórházi kezelést. A Centers for Disease Control and Prevention meghatározása szerint mindezek mellett súlyos tünetnek minősül a tartós nyomás, fájdalom a mellkasban, az ébren maradásra való képtelenség, az elkékült száj vagy arc.

Véroxigén

Ugyancsak segítséget jelenthet a döntésben, ha valakinek van otthon pulzoximétere, mely a vér oxigéntelítettségét méri – néhány ezer forintért beszerezhető a patikából is -, a tüdő és a szív állapotától függően 90-96% feletti érték a normális, de 90% alatt már oxigénellátottsági zavar állhat fenn.

Ne párásíts!

Az otthoni párásítás nem javasolt, mivel az a cseppfertőzéssel terjedő vírus szóródásához és életben maradásához is jelentősen hozzájárul. A koronavírus nem szereti a száraz levegőt, mert gyorsan elpusztul. Ennek a vírusnak a legideálisabb idő a párás 10 Celsius-fok, vagyis a barlangok klímája. 25 fok feletti napfényes időben pillanatokon belül elpusztul a levegőbe került vírus.

Fertőtlenítsd még a távirányítót is

Koronavírus Kisokos tanácsai szerint a beteg elkülönítése, saját étkezési eszközök, poharak, törülköző biztosítása számára, valamint a szellőztetés, a folyamatos és mindenre – kilincsekre, nyomógombokra, telefonokra, távirányítóra – kiterjedő fertőtlenítés, a magas hőfokon történő mosás, a vasalás, a maszkviselés megóvhatja a háztartásban élő többi családtagot. A LikeNews.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Femina/LikeNews – Kiemelt kép: illusztráció