Bár kifejezetten kérte, mégsem végezték el a koronavírustesztet Klecska Ernő újságírón, aki november 25-én hunyt el – legalábbis ezt állítja barátja, Boda András. Egy másik férfi pedig lélegeztetőgépen van, aki szintén hiába kérte háziorvosát, hogy teszteljék, az doktor nem látta indokoltnak azt.

Meghalt az újságíró

Meghalt Klecska Ernő újságíró. Halála előtt pár nappal magas lázzal küzdött, barátjának arról panaszkodott, hogy hiába kéri a tesztet, háziorvosa szerint nem indokolt.

Cseten beszéltek

Boda András, az újságíró barátja nyilvánosságra hozta azt a csetbeszélgetést, amelyet Klecska Ernővel folytatott halála előtt pár nappal.

„Mire kijön az eredmény meggyógyulok”

„Azt mondták, mire kijönne az eredmény, meggyógyulok, ha meg romlik a helyzet, menjek az ügyeletre, vagy hívjak mentőt. Ahogy kivettem, ez az új módi” – írta Klecska Ernő a beszélgetésben, aki azt is hozzátette: állítólag új szabály, hogy ha pozitív is az ember, rutin gyógymód az otthoni lázcsillapítas, pihenés.

Meghamisított Orbán-interjú

Klecska Ernő a Fejér Megyei Hírlap korábbi munkatársa. Nevével már évekkel ezelőtt találkozhatott a közvélemény, ő volt a hírlap online kiadásának az egyik munkatársa, akit azért rúgtak ki, mert a vád szerint meghamisított egy Orbán Viktor miniszterelnökkel készült interjút, ami egy karácsony körüli számban jelent meg még 2016-ban.

Megnyerte a munkaügyi pert

Később azonban kiderült, semmi köze nem volt ahhoz, hogy hozzátoldásokkal jelent meg az interjú. Klecska Ernő és vele együtt kirúgott kollégái munkaügyi pert is nyertek munkaadójuk ellen, ezután viszont már nem tért vissza a szakmába: egy budapesti középiskolában helyezkedett el tanárként, később pedig újra Székesfehérváron talált munkát, egy oktatással foglalkozó cég kommunikációs csapatát erősítette.

Egy hétig könyörgött a teszt miatt

Lélegeztetőgépen, élet és halál közt van egy másik férfi, aki hiába könyörgött, több mint egy hétig nem végezték el rajta a Covid-tesztet – írja a Blikk cikke a alapján a BudapestKörnyéke hírportál.

Mentők vitték be a kórházba

A szenvedélyes horgász, Szabolcs 45 éves, magas vérnyomással és cukorbetegséggel küzd. A múlt héten kereste fel háziorvosát, mert nem érezte jól magát, és koronavírus-tesztet szeretett volna végeztetni. Ezt háziorvosa nem tartotta indokoltnak, de a férfi nem sokkal később fulladni kezdett és elájult. A mentők a hatvani kórház intenzív osztályára vitték, jelenleg is ott fekszik, lélegeztetőgépen van, az orvosok küzdenek az életéért.

A háziorvost hibáztatják

„Az aggódáson kívül bosszúság és harag is van bennünk, hiszen ha a háziorvosa időben megrendelte volna a tesztelését, szinte biztos, hogy nem lenne ilyen állapotban”- mondta el Szabolcs egyik barátja. Szerinte az orvos annak ellenére nem rendelt tesztet, hogy nyilvánvalóan tisztában volt páciense alapbetegségeivel.

Az ügyeletes orvos sem vette komolyan

A férfi felesége múlt hét hétfőn a mentőknek is szólt már arról, hogy férjének 38,5 fokos láza van, de az ügyeletes orvos állítólag azt mondta, ez még nem olyan kirívó érték, amihez teszt kéne. A férfi állapota másnap fordult súlyosra.

Másnap lélegeztetőgépre került

„A mentők bő egy óra múlva értek ki, és bár a gyorsteszt negatív volt, elvitték a hatvani kórházba, ahol kiderült, tényleg megfertőződött. Este sikerült beszélni egy orvossal, aki közölte, Szabolcs nagyon rossz állapotban van, géppel lélegeztetik. Őszintén elmondta azt is, hogy a kilátásai nem biztatóak az alapbetegségei miatt…”- mondta el Szabolcs barátja.

A háziorvos mérlegel

„A protokoll szerint enyhe tüneteknél a háziorvosnak nem kötelessége elrendelni a tesztelést. A 38 fokos láz nem számít súlyos tünetnek, a nehézlégzés, fulladás, magas vérnyomás azonban igen, ilyenkor mérlegelés nélkül küldjük a mentőt tesztelésre. Átlagosan 5-10 percbe kerül, míg megtudjuk egy páciensről, hogy indokolt-e a tesztelést kérni, de enyhe tüneteknél otthoni gyógyulást javasolunk – mondta a Blikknek Cserni István háziorvos.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI