Az RCA kábelek olyan gyengeáramú elektromos csatlakozók, amelyek általában hang-, illetve videó-jelátvitelre alkalmasak. Már több mint 80 éve vannak a piacon, bár akkor még csak otthoni lemezjátszókban, valamint rádiókban használták. 

A fő céljuk korábban az volt, hogy egy hagyományos, olcsó csatlakozót kínáljanak a vásárlók számára, mindezt úgy, hogy kommersz készülékekhez is passzoljon. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amit nem árt tudni ezekről a vezetékekről. 

Mit jelent az RCA?

Az RCA a Radio Corporation of America névből ered. Nem véletlen, hiszen ők voltak azok, akik 1940-ben elkedtek ezzel foglalkozni, nekik köszönhető a vezetéktípus létezése. Az Elektrikstore.hu csatlakozókábelei ma már nemcsak otthoni rádiókhoz alkalmasak, hiszen számos egyéb villanyszerelési munkához hasznát tudjuk venni. 

Abban az időben az amerikaik fő célja az volt, hogy sikerüljön egy olyan csatlakozót fejleszteni, amivel bárki tud dolgozni, hiszen felépítése és használata egyszerű. Ezáltal létrehozták az RCA kábel elődjét, amelyek kompatibilisek voltak a kommersz készülékekkel.

Az elmúlt évek alatt a csatlakozók sokat változtak, kinézetük finomabb lett, a mostani változatok azonban ugyanúgy használhatóak, mint a legelső kivitelek. Az RCA terjedése igen gyors volt, viszont idővel felváltotta őket a jack csatlakozó. A terjedés fő oka, hogy 1950-ben piacra dobták az első hifiket, ezáltal egyre nagyobb szükség volt a vezetékek használatára. Bár az is igaz, hogy mind a jack, mint az RCA a mai napig használatban van. 

Milyen az RCA kábelek felépítése?

A cégek nagy része egy módszerrel alkotja meg ezeket a csatlakozókat. A vezetéket műanyag szigetelőanyaggal veszik körbe a melegpont körül. Korábban még kerámiát használtak ehhez, az viszont nem igazán volt hatékony, ráadásul jóval többe is került, mint a mostani megoldás. A papa csatlakozókon mindig hosszabb a melegpont, mint az árnyékolás, ráadásul rugalmas is. 

Azt viszont mindenképpen érdemes tudni, hogy a legtöbb ilyen csatlakozó végén papa található. A párja a mama, amely már magában a készülékben kap majd helyet. Utóbbit két gyűrű alkotja, amelyek körül ugyanúgy műanyag szigetelést használnak. A többféle típust könnyen megkülönböztethetjük, hiszen ezeket színkódokkal jelölik, így a kábelek sosem keverednek össze. 

Mikor és hol érdemes RCA-t használni?

Ott van például a népszerű USE A4 RCA, amely 1,5 méter hosszú, így sok területen igen hasznos darab lehet. Érdemes tudni, hogy mint minden kábel, az RCA szintén több jelátvitelre alkalmas. Akár tápfeszültségnél, akár videójelnél, de még órajelnél is tökéletes megoldás. Kevés olyan terület van, ahol nem tudjuk alkalmazni. 

Bár elektronikai szempontból tényleg jobb a jack kábelnél, az RCA esetében a csatlakozás során a melegpont előbb érintkezik, mint maga az árnyékolás. Nem véletlen, hogy előfordulhat a hangszóróból hallható pukkanó hang, de főként akkor, ha az erősítőre kerül. 

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.