A csörlő egy olyan eszköz, melynek legfőbb célja, hogy kihúzzon minket a bajból egy váratlan helyzetben. Az ilyen szituációkban azonban könnyen előfordulhat, hogy nem minden körülmény adott a megfelelő rögzítéshez. Ekkor nem tehetünk mást: improvizálnunk kell.

Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy oldhatjuk meg a problémát, és milyen alternatívák merülhetnek fel a csörlő hatékony és biztonságos rögzítését illetően.

Egy minőségi csörlő sok problémát megold

Először is fontos tudni, hogy egy jó minőségű elektromos vagy hidraulikus csörlő hosszú élettartamú, megbízható eszköz. Alkatrészei és tartozékai strapabíró és időtálló anyagokból készülnek, éppen ezért nem kell attól tartanunk, hogy egyszerűen tönkremennek. Nem véletlen, hogy például a Maconwinch webáruházában kapható csörlőkre a gyártó 10 éves garanciát vállal.

Fontos persze a karbantartás, de alapvetően elmondható, hogy a modern csörlők – akár elektromos, akár hidraulikus megoldásról beszélünk – rendkívül megbízhatóak, és sosem hagynak cserben. Legyen szó akár tervezett munkáról, akár váratlan helyzetekről.

Fontos a megfelelő rögzítés

A csörlővel történő munkavégzés során az egyik legfontosabb dolog a rögzítés megfelelő módja. Ennek érdekében jó megoldást jelent egy favédő heveder. Ez ugyanis anyagának köszönhetően nemcsak a rögzítéshez használt fát védi meg a sérülésektől, de a szintetikus kötelekhez hasonlóan nagy szakítószilárdsággal bír. 

Ha azonban nem rendelkezünk ilyennel (vagy épp nincs kéznél), kreatívnak kell lennünk, és meg kell találnunk a megfelelő alternatívát. Ilyen esetekben jó megoldásnak tűnhet egy vontatókötél, ami a legtöbb járműben megtalálható. Fontos azonban tudni, hogy míg a favédő heveder és a szintetikus kötél rugalmatlanok, addig a vontatókötelek rugalmas anyagból készülnek, ami sajnos problémákat okozhat.

Miért fontos az anyag?

A csörlőzés során fontos, hogy a rögzítésre használt eszköz strapabíró legyen, és munka közben ne nyúljon meg. Ez azt jelenti, hogy egy hagyományos vontatókötél nem ideális erre a feladatra. Abban az esetben persze, ha nincs más megoldás, megfelelő körültekintéssel alkalmazható.

Ennél lényegesen jobb megoldás lehet továbbá egy hagyományos fém lánc. Ez ugyanis olyan esetekben is megfelelő alternatíva lehet, amikor a favédő hevedert nem tudjuk alkalmazni. Ha például a csörlőt nem tudjuk egy fatörzshöz rögzíteni, esetleg erre a célra csak egy szabálytalan alakú tereptárgy áll rendelkezésre.

A fém lánc tehát olyan felületeken is hatékonyan alkalmazható, ahol a hagyományos megoldások nem jöhetnek szóba. Többek között csúszós vagy nehezen hozzáférhető területeken. Éppen ezért érdemes beszerezni egy jó minőségű, strapabíró darabot, ha szeretnénk, hogy csörlőnk a legváratlanabb helyzetben, a megfelelő heveder hiányában is kihúzzon minket a bajból.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a maconwinch.eu oldalt működtető cég. Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják olvasóink a Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak.