Ha a tesztoszteron szintje elkezd csökkeni a szervezetünkben, számos kellemetlen tünetet tapasztalhatunk a testünkön, a szervezetünkben. Ezek ráadásul általában olyan jelzések, amelyeket könnyen betudhatunk az életmódunknak vagy valamilyen más kondíciónak, így a probléma felismerése sem egyszerű. A kezelése ugyanakkor kiemelten fontos, mivel a kezdeti tünetek után komolyabb gondokkal is szembesülhetünk, ha figyelmen kívül hagyjuk a betegséget.

A következőkben bemutatjuk a tesztoszteronhormont, annak szerepét a férfi, illetve női – igen, a női szervezetben is jelen van! – testben. Emelett részletesen körbejárjuk, hogy mi okozhatja a hormon hiányát, hogy milyen jelzésekre érdemes odafigyelni, sőt a kezelésre vonatkozóan is adunk tippeket. 

Tesztoszteron, egy létfontosságú hormon

Ez az elsőszámú férfi nemi hormon, a herékben, a Leydig-sejteknek köszönhetően termelődik. Az tesztoszteronszint az életkorral folyamatosan változik, 25-35 éves kor között az átlagos értéke 21,38 nmol/l, majd 35-44 éves kor között tetőzik, ekkor 23,24 nmol/l az átlag. Idővel a szintje egyre csökken, 85 felett már csak 13,05 nmol/l a körülbelüli értéke.

A tesztoszteron anabolikus hatású, így részt vesz a test építésében. Emellett androgén hatása is érvényesül, ami a magzati korban a férfi nemi szervek fejlődésében, később pedig a másodlagos nemi jelleg kialakításában mutatkozik meg. Ide tartozik gyakorlatilag minden, amivel a férfiasságot azonosítjuk, legyen szó a mutálásról, a szőrnövekedésről vagy az izomképződésről. De e hormon nélkül lehetetlen lenne a nemi vágy és az erekció elérése, valamint az egészséges spermiumok termelése is. 

Nem árt azonban tudni, hogy a nőkben is megjelenik ez a hormon, persze jóval kisebb mennyiségben: menopauza előtt 0,2-0,9 nmol/l az átlagos értéke, utána pedig 0,2-1,4 nmol/l. A nők esetében a mellékvesék, illetve a petefészek felelős a termelődéséért. A hormon náluk olyan folyamatokban kap szerepet, mint a haj és a szőrzet növekedése, a vázizom fejlődése, a zsírszövet eloszlása, valamint a csontok, a bőr és az izom felépítése. Emellett a szervezet bioszintéziésében, más szóval anabolizmusában, az ő esetükben is elengedhetetlen.

Miért alakulhat ki tesztoszteronhiány?

Azt már láthatjuk, hogy tényleg egy létfontosságú anyagról van szó, ami számos testi folyamatra hatással van, mindkét nem esetében. Nem árt tehát egy kicsit közelebbről is körbejárni, hogy mi minden okozhatja a hiányát.

Kor

Kezdjük az életkorral, hiszen ezt már említettük: a kor előrehaladtával a férfiak szervezetében csökken a tesztoszteronszint, ez teljesen normális, természetes jelenség. Ilyen esetben is előfordulhat persze, hogy a csökkenés túlzott mértékű, és el kell kezdenünk foglalkozni a problémával. 

Súly

Minél nagyobb számot mutat a mérleg nyelve, annál nagyobb esélyünk lehet a tesztoszteronszint csökkenésére. A túlsúly, a magasabb BMI-érték, plusz stressznek teszi ki a szervezetünket, ami pedig negatív irányba befolyásolja a hormon termelődését és annak természetes eloszlását a testben.

Alacsony aktivitási szint

Az olyan sporttevékenységek űzése, mint az erőnléti edzés vagy egy magas intenzitású interval-edzés, képes pillanatok alatt megdobni a szervezet tesztoszteronszintjét – az inaktív életmód viszont épp ellenkezőleg hat. De a fizikai aktivitás segíthet megőrizni az egészséges testsúlyt is, így több szempontból is jót tesz, ha a szervezetünk tesztoszteronszintjének fenntartásáról van szó.

Rossz táplálkozás

A nem megfelelő étkezési szokások az életünk minden területére hatnak, így a hormonháztartásunkra is. Ha rosszul étkezünk, az nemcsak egyenes út a túlsúlyhoz, ami, mint tudjuk, mérsékli a tesztozteronszintet, de közvetlenül is okozhatja a hormon számának csökkenését. Egy tajvani tanulmány konkrétan azt mutatta ki, hogy a különböző káros transzzsírok egyenes úton hozzájárulnak ehhez a folyamathoz. 

Káros szokások

Az olyan egészségre káros gyakorlatok, mint a rendszeres és túlzott alkoholfogyasztás, valamint a dohányzás csökkentik a hormon termelődésének mértékét. És ez még nem minden! 

A toxinok gyakorlatilag körbevesznek minket, így akarva-akaratlanul is bekerülhetnek a szervezetünkbe. Itt konkrétan az endokrin rendszert károsító vegyi anyagokról, azaz EDC-kről van szó. A mindennapos használati tárgyaink, valamint a különböző műanyag csomagolások elkészítése során több mint 800 ilyen anyagot használnak, így ezek a környezeti toxinok szinte mindenhol ott vannak. Tény, hogy még nincs sok kutatás ezen a területen, de szinte biztosra vehető, hogy ezek a méreganyagok a hormonháztartásunkra is hatással vannak.

Betegségek

Egyes megbetegedések, valamint azok szövődményei is vezethetnek a tesztoszteronszint csökkenéséhez. Ilyen például a 2-es típusú cukorbetegség, egyes autoimmun betegségek, krónikus máj- és vesebajok és néhány fertőzés is. Emellett külső sérülések és genetikai tényezők is közrejátszhatnak benne, sőt bizonyos gyógyszerkészítmények – például szteroidok – szedése is.

Hogyan jelentkezik?

Minden szervezet más és más, így nincs egy egységes szabályrendszer arra vonatkozóan, hogy egy tünetegyüttes mikor utal tesztoszteronhiányra. Összeszedtük viszont a legfontosabb jelzéseket, amelyekkel a testünk azt üzeni: ideje utánanézni a hormonszintünknek!

Ahogyan már említettük, a tesztoszteron megkerülhetetlen szerepet játszik a nemi vágy alakításában, az egészséges spermiumok fejlődésében. Azonban ha túl alacsony a szintje a szervezetben, a férfiak elveszíthetik a libidójukat, impotenciát és erekciós zavarokat tapasztalhatnak, sőt akár meddővé is válhatnak. Ha megnézik a testük külső változásait, akkor azt is észrevehetik, hogy összezsugorodnak a herék, miközben megnövekszik a mellszövet. Ennek ahhoz van köze, hogy az ösztrogén – az elsőszámú női nemi hormon – és a tesztoszteron egyensúlya felborul. 

Mindennapos jelenség lehet a tesztoszteronhiány mellett a motiváció elvesztése, az állandó fáradtság, levertség, az alvászavarok, illetve a koncentrációs nehézségek is. Szélsőséges esetben a férfiak akár depressziót is tapasztalhatnak. Ami a testi jeleket illeti, csökkenthet az izmok tömege és ereje, de ugyanígy a csontsűrűség is. De külsőleg is megmutatkozik a probléma: kevesebb lehet a testszőrzet, ugyanakkor a testzsír megugorhat, különösen a hasi területen jelentkezik az elhízás.

Ha mindez még nem lenne elég, a hormon alacsony szintjét összefüggésbe hozzák komolyabb betegségek kialakulásával is. Fokozatosan romolhatnak a kognitív funkciók és olyan krónikus megbetegedéseket válthat ki, mint a metabolikus szindróma, a 2-es típusú diabétesz, egyes szív- és érrendszeri betegségek, valamint a prosztatarák. Nem éri meg tehát félvállról venni ezt a jelenséget. Tudjuk, hogy a férfiak előszeretettel legyintenek az ilyesmire, jobb esetben elkezdenek valamilyen prosztata vitamintszedni a férfiegészségért. De ha kórosan alacsony tesztoszteronszinttel állnak szemben, ez nem lesz elég. 

Ami a nőket illeti, rajtuk is jelentkezhetnek a hiány tünetei. Ilyen lehet az alacsony libidó, a fáradtság, kimerültség, az izomvesztés és a tónusosság csökkenése. A rendszertelen menstruáció, a hüvelyi szárazság, valamint a teherbeesési nehézségek szintén utalhatnak erre a jelenségre. De az ő esetükben is jelzés lehet a depresszió, valamint a szorongás érzése is. Ezeket pedig nem szabad figyelmen kívül hagyni, mivel olyan súlyos kiváltó okok is állhatnak a hátterükben, mint a rák, a petefészek-rendellenességek, vagy a túl korai menopauza.

Ismerjük fel!

Most már kaptunk egy viszonylag árnyalt képet arról, hogy milyen testi, lelki és mentális jelzések utalhatnak arra, hogy valami nincs rendben a tesztoszteronszintünkkel. Emellett az is egyértelművé válhatott, hogy ez egy komoly kondíció, amivel foglalkozni kell. Ha ez megtörtént, az első lépést máris megtettük!

Ezután érdemes megmérni a tesztoszteronszintet. Jó tudni, hogy ez a nap folyamán nem állandó, szinte folyamatosan ingadozik. Általában reggel a legmagasabb az értéke, körülbelül 20-30%-al több, mint a délutáni órákban, ezért ideálisan reggel szokták megmérni. Foglaljunk tehát időpontot egy laboratóriumi vérvizsgálatra, ahol vénás vérmintából megállapítják az eredményt. 

Kezeljük!

Jó tudni, hogy az alacsony tesztoszteronszint természetes módon, életmódbeli változtatásokkal is kezelhető. Amennyiben ezek nem válnak be, és a tüneteket továbbra is tapasztaljuk, mindenképp keressünk fel egy szakembert! Ő a laborunk alapján hasznos tanácsokkal láthat el minket, javasolhat gyógyszeres kezelést, például tesztoszteronpótlást vagy antiösztrogén-terápiát. 

Ami pedig az életmódbeli változtatásokat illeti, figyeljünk oda a rendszeres pihenésre, naponta legalább 7-8 órát aludjunkMozogjunk többet, próbáljuk ki a súlyzós edzéseket, a saját testsúlyos edzéseket vagy a nagy intenzitású interval-edzéseket!Igyekezzünk csökkenteni a minket érő stresszt, hiszen a rendszeres aggodalmaskodás növeli a kortizolhormon szintjét, ami pedig alacsonyabb tesztoszteronszintet eredményez. 

Figyeljünk oda a táplálkozásunkra, a vitaminháztartásunkra: a D-vitamin és a cink bevitele például kifejezetten fontos ebből a szempontból. Ha biztosra szeretnénk menni, szedhetünk valamilyen kifejezetten férfiaknak kifejlesztett étrend-kiegészítőt, például prosztatavitamint. Emellett a fehérjebevitelre is fordítsunk nagy figyelmet, összességében pedig igyekezzünk csökkenteni a testzsírt a szénhidrát- és a zsírfogyasztás mérséklésével. 

Összességében tehát azt láthatjuk, hogy az egészséges életmód mindkét nem esetében a kiegyensúlyozott tesztoszteronszint záloga. Ha minden erőfeszítésünk ellenére mégsem múlnak a tünetek, minél hamarabb keressünk fel egy megbízható szakorvost, hogy megkezdhessük a probléma szakszerű kezelését, és elkerülhessük a szövődményeket!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.