A MTB sikeres fogadtatását követően hosszú-hosszú évekig nem mertek a tervezők változtatni a bevált tematikán. Aztán mégis eljött az az idő, amikor a kerékpáros társadalom igényeit, javaslatait már nem lehetett tovább mellőzni. 

Az első kísérletezés, a 29”-os modell nem aratott osztatlan sikert, a 27,5”-os bicaj viszont annál inkább visszahozta az MTB iránti lelkesedést. Megmutatjuk, mitől jobb a 27,5”-os kerékméret, mint a 26”-os!

Jobb gördülékenység

A 26”-os kerékről is elmondható volt, hogy mindenféle nehézség nélkül halad át kavicsokon, faágon vagy bármin, ami éppen az útjába kerül. A Kerékpárwebshop.eu 27,5”-os MTB bringái viszont erre rátesznek még egy lapáttal. A kerékpáros számára kevésbé lesz érezhető, hogy éppen akadályon haladt át a járgány, illetve kisebb energiabefektetést igényel, hogy “megugorja”.

Könnyebb irányítani

Egy erdei ösvényen közlekedve fel kell készülni arra, hogy hirtelen irányt kell váltani, vagy kanyarodni. Ez nyilván az alap monti esetében sem okozott problémát, ám utódjával új távlat nyílt az irányíthatóság kérdésében. Mivel a gumik nagyobb felületen érintkeznek a talajjal, ezáltal lényegesen stabilabb a canga mozgása. Ugyanez az oka annak is, hogy hamarabb képes megállni, ha a szükség úgy hozza, illetve hogy kevesebb erőfeszítésbe kerül feljutni az emelkedő tetejére.

Nem feltétlenül nehezebb

Logikusnak tűnik, hogy a nagyobb kerékméret egyúttal nagyobb össztömeget is jelent. Ami igaz is. Viszont a bringák rendkívül jól variálhatók, ezért akár könnyebb/vékonyabb felnivel és könnyített belsővel el lehet érni ugyanazt a súlyt, amivel egy 26”-os canga rendelkezne. A kerékpárok esetében a súly központi kérdés, hiszen meghatározza a bringa gyorsaságát és manőverezési képességét. Ezért kifejezetten a versenyzők ragadnak meg minden lehetőséget, amivel az össztömeg a minimálisra csökkenthető. 

Merevfarú monti többféle funkcióval

A monti elképesztően sok szakágat foglal magába, de aki űzi valamelyiket, azt a sportársak és a tapasztalat kiokosítja, hogy milyen járgányra van szüksége. Azoknak, akik pusztán kedvtelésből, a természetben való bringázás öröméért vásárolnak MTB-t, azoknak a merevfarú modellek ajánlottak. Ezeket is be lehet vetni a városi forgalomban, és bizonyos szintig még akár gyorsulni is a hegyoldalban.

Ha monti, akkor tárcsafék

A V-fék és a tárcsafék működése között óriási a különbség. Sok belépő szintű monti V-fékkel van ellátva, azonban ha valóban terepen szeretne vele hajtani, akkor mindenképpen tárcsafékes modellt válasszon. Ezeknek nem jelent gondot a felfröccsenő sár, nem koptatja fékezés közben a kereket és sokkal hamarabb képes megállítani a bicajt. A karbantartás, tisztítás és ellenőrzés a 27,5”-os monti esetében sem hanyagolható el, bár a tárcsafék jobban bírja az erős igénybevételt, a rendszeres ápolás meghosszabbítja élettartamát.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.