Pécs új polgármestere Péterffy Attila azt állítja, hogy 23 milliárd forint hitellel veszi át a várost, az előző vezetés szerint nincs gond, az Állami Számvevőszék szerint nincs csődközeli helyzet. Most akkor mi történik Pécsen a pénzügyekkel?

A vita lényege, hogy az új polgármester szerint nagy a hiány, a régi szerint többlettel adták át a várost. A lapok egy része arról ír, hogy 23 milliárdos adósságot hagyott a fideszes városvezetés, más lap pedig azt állítja, hogy az új polgármester valamit nagyon benézett, mert pluszban van a város. Derítsük ki, hogy akkor most mi a helyzet.

Pécs új polgármestere a 24.hu-hoz eljuttatott közleményében azt írta, hogy 18 milliárdos hitelállomány és majdnem 5 milliárdos működési hiány van. „Pécs fideszes vezetése csődközeli helyzetben hagyta a várost a demokratikus erőkre, miközben ennek ellenkezőjét kommunikálták. Azonnali intézkedéseket hoztam, de a 23 milliárd forintos konszolidált adósság ledolgozása kemény munka lesz.”

Az új polgármester azzal folytatja sorait, hogy „Páva Zsolt, Pécs volt fideszes polgármestere a múlt héten még arról beszélt, hogy 7 milliárd forint megtakarítással adta át a várost. Ám ez a számsorok egy nagyon furcsa értelmezése, a rideg valóság sajnos egészen más.”

Ehhez képest az Állami Számvevőszék ma kiadott jelentésében, hogy „A 23 Mrd Ft-os adósság, azaz a 18 Mrd Ft hitelállomány és a majdnem 5 Mrd Ft működési hiányként való rögzítése, nem valós. Nem lejárt, valamint nem esedékes a hitelállomány, így az nem jelent ezévi adósságot.”

Azt is írja a számvevőszék, hogy „Az Önkormányzat részére vélelmezett hitel nem hitel, hanem az állami támogatás még vissza nem fizetett része. Ez sem esedékes, így nem lejárt, és év végén sem lesz lejárt, mivel későbbi visszafizetési kötelezettség áll mögötte. A fentiek alapján tehát nem állapítható meg csőd és csőd közeli helyzet.”

Ha figyelmesebben olvassuk a számvevőszék sorait, akkor az áll benne, hogy ….”még vissza nem fizetett része”. Ebből az következik, hogy előbb-utóbb vissza kell fizetni, tehát olyan pénzről van szó, amit nem hitelnek neveznek pénzügyi nyelven, de a nap végén egyszer vissza kell fizetni az államkasszába az összeget.

Úgy tűnik tehát, hogy a 23 milliárdos összeget mindenki másként nevezi. Egy biztos, ahogy az állami számvevőszék is írja: még vissza nem fizetett pénzről van szó, a hitel pedig ilyen.

Kiemelt kép: illusztráció