A kormány szombattól felfüggeszti az idősek vásárlási idősávját – tudatta a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményben pénteken.

Szombattól függesztik fel

A kereskedelmi szervezetek és az Idősügyi Tanács javaslatára a kormány felfüggeszti az idősek vásárlási idősávját december 12. szombattól, ezzel segítve, hogy a karácsonyi bevásárlások idején ne legyen tumultus az üzletekben. A felfüggesztés ezzel ellentétes döntésig marad érvényben – az erről szóló kormányrendelet hamarosan olvasható a Magyar Közlönyben.

A hazai kereskedelmi szervezetek kezdeményezték

Szombattól időkorlátozás nélkül vásárolhat bárki az élelmiszerboltokban, a patikákban és drogériákban is. Az idősek vásárlási sávjának felfüggesztését a hazai kereskedelmi szervezetek kezdeményezték az ünnepi időszakra jellemző zsúfoltság csökkentésére. A javaslattal az Idősügyi Tanács is egyetértett, ezért a kormány úgy döntött, hogy felfüggeszti az idősek vásárlási idősávját.

A maszk viselése még mindig kötelező

“Arra azonban felhívjuk a figyelmet, hogy vásárlás során továbbra is kötelező a maszk viselése! Az időseket arra kérjük, hogy ha tehetik, akkor inkább kérjék hozzátartozójuk segítségét a bevásárláshoz, de ha személyesen mennek vásárolni, akkor kerüljék a zsúfolt üzleteket!” – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Már tegnap szó volt róla

Mint megírtuk a hazai kereskedelmi vállalkozások szakmai, érdekképviseleti szervezetei a 65 év felettiek számára fenntartott vásárlási idősáv átmeneti szüneteltetését szorgalmazzák az adventi időszakra –  írta az Innovációs és Technológiai Minisztérium csütörtöki közleményében.

Enyhíthető lenne a zsúfoltság

Az érdekképviseletek érvelése szerint ezzel enyhíthető lenne az ünnepek előtt jellemző zsúfoltság az üzletekben, ami a legnagyobb forgalmú hetekben segítheti a járvány terjedésével szembeni védekezést. A kormány az ügyben kérte ki az intézkedést kezdeményező Idősügyi Tanács állásfoglalását.

November 24-én vezették be

A járvány lassítását és az idősek védelmét szolgáló lépésként november 24-étől minden hétköznapon 9 és 11, hétvégén pedig 8 és 10 óra között csak 65 év felettiek léphetnek be az élelmiszerüzletekbe, drogériák és gyógyszertárakba.

A 65 év alattiakat sikerült korlátozni

A kijelölt vásárlási sávban csak az idősek mehettek vásárolni, akik a vásárlási sávon kívüli időszakban sincsenek kitiltva a boltokból. Ennek értelmében tulajdonképpen a 65 év alattiakat korlátozták.

Vásárlási sáv

A kereskedők már korábban jelezték, hogy érdemes lenne átgondolni az idősek számára kijelölt vásárlási sávot, mert a nyugdíjasok azt nem használják ki. A 65 év alattiak pedig zsúfolt boltokban kénytelenek vásárolni.

Aggódnak a kereskedők

Hétköznap kibírható a boltok számára az idősek vásárlási idősávja, a hétvége viszont már más lapra tartozik a karácsonyi időszakban – mondta a napokban  Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke.

Rizikós a december 24-e nyitvatartás

A december 24-e idén emiatt különösképp rizikós lehet, ugyanis ekkor az üzletek amúgy is korábban zárnak, ráadásul az idősek vásárlási idősávja miatt még két óra kiesik.

24-én ne nyissanak ki a boltok

A szakszervezet így a nagy tumultustól tartva felvette a kapcsolatot több áruházlánccal is, és arra kérték őket, ne nyissanak ki. Az Auchan és a Spar már bejelentette, 14 óra helyett már 12 órakor bezárnak majd, a barkácsáruházak pedig nem fognak kinyitni 24-én.

Nem enyhítettek a szigorításokon

Orbán Viktor hétfőn jelentette be, hogy nem enyhítenek a járványügyi szigorításokon, vagyis az ünnepek alatt is érvényben lesz a kijárási tilalom és a 19 órás boltzár.

Kiemelt kép: Illusztráció, MTI/Krizsán Csaba