A saját lakás vásárlása sok döntést megkövetelő, komplikált folyamat. Már az ingatlankeresés kezdetén érdemes tudni, hogy mire kell odafigyelni lakásvásárláskor, mit kell megkérdezni az eladótól, milyen jogi szempontok fontosak és hogyan kell helyesen megkötni az adásvételi szerződést. De vajon mikre érdemes figyelni még?

Mire kell figyelni lakásvásárláskor – alapvető kritériumok

Az ingatlanügynökök általában napközben szerveznek látogatást a lakásba, amikor a napfény eléri a belső teret. És jogosan. A természetes fény megmutatja a lakás minden előnyét, de a tökéletlenségeit is – még a falak egyenetlenségeit, az ablakok karcolódásait vagy a parkettán lévő foltokat is. Már a látogatás előtt érdemes egy előzetes megtekintési projektet készíteni, hogy ne vesztegessük az időt azzal, hogy melyik helyiség hol helyezkedik el a lakáson belül. A helyiségek látogatásának persze nincs egyetlen megbízható sorrendje, de érdemes megjegyezni a legfontosabb elemeket. Ha nem ellenőrzöd a falak állapotát, nem vizsgálod át alaposan a nyílászárókat és a padlót, nem kapcsolod be a szellőzést vagy a légkondicionálást, nem nyitod ki a csapokat, többletköltségeid merülhetnek fel egy esetleges, nem diagnosztizált sérülés javításával vagy cseréjével kapcsolatban.

Mit lehet ellenőrizni a lakásban?

Kapcsold fel a villanyokat, ellenőrizd a konnektorokat, mennyiség, műszaki állapot és működés szempontjából. Csekkold a szerelvények műszaki állapotát: nyisd ki a hideg és meleg vízcsapokat, nézd meg, hogy a csövek, lefolyók nem szivárognak-e, megfelelő-e a víznyomás a csapokban, egyenletesen folyik-e a víz. Kardinális pont a falak és a padló állapota: ellenőrizd a falak felületét foltok, nedvesség, penész vagy zsírfoltok jelenlétét figyelve. A penészes fal később egészségügyi problémák forrása lehet, a levegőben szálló micélium maradék pedig irritálja az allergiások bőrét, szemét és orrát. A falakon lévő gomba elleni küzdelem rendkívül nehéz, különösen, ha mélyen a falba nyúlik. Nem kisebb gondot okozhat az erősen zsíros falfelület a konyhában, általában közvetlenül a gáztűzhely mellett. Még a többszöri alapos tisztítás és festés sem hoz kielégítő eredményt. Nézz utána a helyiségekben elhelyezett mérőórák állapotának, a régi vagy sérült új, teljesen működőképes cserét igényel. Nem utolsó szempont a kilátás az ablakokból és persze a nyílászárók állapota sem. 

Ha pedig éppen most vásároltál egy ingatlant Budapesten, és úgy gondolod, elmulasztották a nyílászárók cseréjét az előző lakók, pedig már eljött az ideje, akkor mindenképp érdemes ezzel számolnod. Az ablakcsere Budapest lakásaiban kulcsfontosságú tényező, hiszen a jó műanyag ablak Budapest minden zaját, szennyeződését kint tartja.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.