Nem ismerte fel vagy nem foglalkozott azzal az orvos, hogy a beteget combnyaktöréssel vitték kórházba. Két nappal később a beteg meghalt. A pécsi bíróság mindössze 100 ezer forintra bírságolta meg az orvost. Legutóbb Nyíregyházán halt meg egy beteg, mert az altatóorvos a légcső helyett a nyelőcsőbe dugta a lélegeztető gép csövét. Ő is szinte büntetés nélkül, egy felfüggesztettel megúszta és tovább dolgozhat. Úgy látszik az orvosoknak semmitől sem kell tartaniuk Magyarországon.

Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt pénzbüntetésre ítélt a Pécsi Járásbíróság kedden egy orvost, mert egy betege kivizsgálásakor mulasztást követett el. A páciens két nappal később meghalt.

A Pécsi Törvényszék közleménye szerint a sürgősségi betegellátó osztályon dolgozó orvos 2016 márciusának végén kezelt egy mentővel bevitt beteget, aki otthonában elesett. A sérülttel kapcsolatban a háziorvosi beutaló és a mentőszolgálat dokumentációs lapja is combnyaktörést rögzített.

Ennek ellenére a vádlott nem vizsgálta meg, hogy kizárható-e a combnyaktörés, hanem csak a könyöksebbel és a térdízület elváltozásával foglalkozott. Miután betegének könyökét ellátta, a térde miatt pedig fájdalomcsillapító szedését javasolta, kontrollvizsgálatra a háziorvoshoz irányította.

Két nap múlva a beteg állapota romlott, és a háziorvos – ismét combnyaktörést megállapítva – újra a sürgősségi osztályra utalta. A bíróság közleménye szerint a beteg – bár a kezelőorvosok mindent megtettek érte – aznap meghalt.

A bírósági kommünikében kiemelték, hogy a kezelőorvos vizsgálatának a beteg minden panaszára ki kell terjednie, így a vádlottnak mindenképpen ellenőriznie kellett volna a háziorvos és a mentőszolgálat diagnózisát is. Az ítélet szerint ennek elmaradása, a célzott kezelés megkezdésének késedelme elősegítette a beteg állapotának romlását.

Azt azonban nem lehetett kétséget kizáróan megállapítani, hogy a vádlott szabályszegése közvetlen ok-okozati összefüggésben állna a sértett halálával. Az orvosra hatszázezer forintos pénzbüntetést szabott ki a bíróság. Az ítélet jogerős.

Nyíregyházán is nevetséges ítélet született

Ahogy azt itt a LikeNews.hu országos hírportálon megírtuk, nem vette észre az altatóorvos, hogy a légcső helyett a nyelőcsőbe dugta a lélegeztető gép csövét, a beteg meghalt. A Nyíregyházi Törvényszék döntése alapján megúszta egy felfüggesztett ítélettel és tovább dolgozhat orvosként.

Dollármiliós kártérítés Amerikában

A pécsi orvos a 100 ezer forintos bírságot vélhetően könnyen kifizeti, hiszen a statisztikai adatokból tudjuk mennyi adómentes hálapénzt kapnak az orvosok – persze tisztelet a kivételnek. A bíróság ismét egy olyan ítéletet hozott, amely azt üzeni a társadalomnak, hogy az orvosok szinte bármit megtehetnek, nem számít, ha hibáznak és meghalnak a betegek. Az Egyesült Államokban az ilyen súlyos szakmai hibák miatt azonnal eltiltanák az orvost, a kórháznak pedig dollármilliós kártérítést kellene fizetnie az elhunyt hozzátartozóinak.

Kiemelt kép: illusztráció