Szerdán keleten fátyol, nyugaton gomolyfelhők zavarhatják meg a napsütést. Délután egy-egy jelentéktelen zápor, hózápor a nyugati határ közelében alakulhat ki. Többfelé élénk lesz az északi-északnyugati szél. A fagyos reggel után délután 5-10 fokot mérhetünk.

Csütörtökön már sokfelé napos lesz a reggel

Csütörtökön még sokfelé napos lesz a reggel, de délelőtt északnyugat felől egyre többfelé beborul az ég, és feltámad a déli-délnyugati szél. Gyenge eső délután északnyugaton, néhol északon alakulhat ki, az északi hegyekben este nem kizárt a hószállingózás sem. Napközben 5-11 fokot mérhetünk. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Pénteken esősen indulhat a nap


Pénteken több helyen esősen indulhat a nap, délután pedig záporok alakulhatnak ki. A leghidegebb északkeleti tájakon hajnalban vegyes halmazállapotú csapadék, átmeneti havazás, havas eső előfordulhat. Délután észak felől szakadozik a felhőzet, kisüt a nap. Élénk, többfelé erős, északon helyenként viharos lesz a nyugatira forduló szél. Az enyhe hajnalt követően délután 9-14 fok valószínű.

Szombaton akár 16 fok is lehet

Szombaton a reggel lehet esős, vasárnap pedig délután számíthatunk elszórtan záporokra, de a napsütésből is bőven kijut a hétvégén. Reggelente már csak az északi völgyekben fagyhat, délutánonként 9-16 fok várható. A szél többször élénk, vasárnap erős lehet.

Szerdán napos, nyugodt idő lesz

Szerdán nem érkezik front, a napos, nyugodt idő pozitív hatással lehet közérzetünkre, hangulatunkra. A szél napközben kissé megélénkül, mely egyeseknek fejfájást okozhat. A reggeli fagyos időben ismét felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi fájdalmak, nagy lesz a megfázásveszély.

A szívbetegek legyenek óvatosak

Nagy lesz a napi hőingás, mely miatt megterhelő nap vár a szívbetegekre, az idősekre, valamint a vérnyomás-panaszokkal élőkre. Öltözzünk melegen, rétegesen, és továbbra is erősítsük immunrendszerünket! Fogyasszunk vitaminban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket!

Közlekedésmeteorológia

Szerdán a nap legnagyobb részében napsütésre számíthatunk, érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni. Délután egy-egy jelentéktelen zápor, hózápor érkezhet az Alpokaljára, kissé csúszós útszakaszokat okozva. Az északi szél a kora délutáni órákban élénk széllökésekkel járhat, ami kis mértékben csökkentheti a menetstabilitást. Vezessünk óvatosan, tartsunk nagyobb követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

 Eközben kiderólt: az átlagnál 2,5 Celsius-fokkal melegebb volt az elmúlt tél

 Az átlagnál 2,5 Celsius-fokkal melegebb volt az elmúlt tél – állapította meg az Országos Meteorológiai Szolgálat. A szolgálat az MTI-hez eljuttatott elemzésében azt írta, az évszak középhőmérséklete országosan plusz 2,4 fok volt, míg az 1981-2010-es átlag mínusz 0,1 fok. A december 3,3 fokkal, a január 2,3 fokkal, a február 1,9 fokkal haladta meg az átlagot. A meteorológiai szolgálat mérései alapján a 2020/2021-es tél az 1901 óta megfigyelt legenyhébb telek rangsorában a nyolcadik helyre került.

Kevesebb fagyos nap volt

Kitértek arra is, hogy az elmúlt télen fagyos, “zord” és úgynevezett téli napból is kevesebb volt az átlagnál. Egy átlagos télen országosan 65 fagyos nap – amikor a minimumhőmérséklet 0 fok alá csökken – fordul elő, a mostani télen csak 44 ilyen nap volt. Télen országos átlagban 9 “zord” nap – amikor a minimumhőmérséklet az összes mérőállomáson mínusz 10 fok alá csökken – szokott lenni, most csak 2 ilyen nap volt. Téli napból – amikor maximum 0 fokig melegszik a levegő – általában 24 fordul elő egy tél alatt, most mindössze 8 ilyen nap volt.

Decemberben volt közel 18 fok is

Az elmúlt tél átlag alatti hőmérséklettel indult, majd gyors és jelentős enyhülést következett. December legmagasabb hőmérsékletét, 17,8 fokot, a Hajdú-Bihar megyei Pocsajon mérték 5-én. A hónap közepén tartósan borult, párás, helyenként ködös, de továbbra is enyhe volt az idő, karácsony előtt ismét melegebb időszak következett. Elsősorban a déli, délnyugati országrészben tavaszias idővel telt a karácsony első napja, majd egy hidegfront hozott némi, de nem tartós lehűlést. December végén és az új év első hetében ismételten enyhébb volt az idő az ilyenkor szokásosnál.

Januárban viszont voltak nagyon hidegek

Azonban január közepén napközben is sokfelé fagypont alatt maradt a hőmérséklet és éjszaka a fagyzugos helyeken mínusz 15 fok alatti minimumok is előfordultak. Ez a hideg csak pár napig tartott, 19-én jelentős enyhülés vette kezdetét, 23-án Sellyén már plusz 16,6 fokot mértek, ami új országos napi maximumrekord lett.

Február első hete is szokatlanul meleg volt

Február első hetében is folytatódott a szokatlanul meleg idő. A maximumhőmérséklet országos rekordja február 4-én is megdőlt, Letenyén 18,1-ig emelkedett a hőmérséklet. Majd február 10-én egy markáns hidegfront hozta meg a tél egyetlen igazán zord időszakát, ami egy hétig tartott. Az évszak legalacsonyabb hőmérsékletét (mínusz 25,8 fok) február 13-án Zabaron mérték. A tél utolsó hetében az átlagosnál több fokkal volt melegebb az időjárás. Kiskunfélegyházán február 26-án már 22,4 fokot is mértek, ami az évszak legmagasabb hőmérséklete és új országos napi rekord is lett.

Ennyi eső esett

Az elemzésben kitértek arra is, hogy a 2020/21-es tél csapadékösszege előzetes adatok alapján országos átlagban 121,5 milliméter volt, ami csak kevéssel haladta meg az átlagot (az 1981-2010-es átlag 111,3 milliméter). Decemberben az ilyenkor szokásosnál 2 százalékkal, februárban 5 százalékkal, míg januárban 19 százalékkal esett több csapadék. Az évszak legnagyobb csapadékösszegét  (241,9 milliméter) Tornyospálcán, míg a legkisebbet (51,7 milliméter) Kistarcsán mérték. A tél során országosan 39 csapadékos nap volt, ami 9 nappal több az 1981-2010-es átlagnál. Vastagabb hóréteg az Északi-középhegység területén alakult ki, például a Kékestetőn 23 centimétert mértek.

Nagyrészt napos volt a tél vége

A tél nagyrészt napos, száraz, tavaszias idővel ért véget – olvasható a meteorológiai szolgálat elemzésében. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Freepik