Az új Nemzeti Alaptanterv szerint kémia órán a pálinkafőzés rejtelmeibe is beavatják a diákokat. A dolog érdekessége, hogy mindezt 7-8. osztályban tanítják majd.

A pálinkafőzés tanulmányozása videofilm segítségével, a folyamat értelmezése– bekerült egy ilyen passzus az új Nemzeti alaptantervbe, amire a 444.hu hívta fel a figyelmét egy pedagógus.

A desztilláció bemutatásához javasolják a pálinkafőzős mozizást: 7-8. osztályosok kémiaóráján jöhet majd elő a téma a kerettanterv szerint. Azaz bőven 18 évesnél fiatalabb gyerekek ismerkedhetnek meg a pálinkafőzés rejtelmeivel.

A kémiai kerettantervet azzal vezetik fel, hogy az „oktatás minden szakaszában törekedni kell az élményszerűségre, a tanulók számára releváns és érdekes problémák kémiai vonatkozásainak bemutatására, a gyakorlatban használható tudás elsajátításának fontosságára”.

Sok baleset történik az otthoni pálinkafőzés közben

A házi pálinkafőzés legalizálása az Orbán-kormány egyik első intézkedése volt 2010 után. 2018-ban egyébként kénytelen volt kiadni egy ajánlást a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke „több, az elmúlt években történt tragédia és baleset” miatt is. Mint írták, „a párlatfőzés amennyi örömöt, annyi veszélyt is jelenthet, ha nem szakszerűen járunk el, és nem megfelelően tároljuk és fogyasztjuk ezt a nemes italt”. 

Kiemelt kép: pálinkafőző kazánok – illusztráció