Megtorpant a koronavírus-járvány második hullámának lefelé tartó szakasza, egyes járványügyi adatokban ismét lassú emelkedés kezdődött el – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

A brit mutáció az oka

Müller Cecília azt mondta, miként Európa több országában, úgy Magyarországon is részben a brit koronavírus-mutáns miatt tapasztalható a korábbi kedvező adatok romlása. Egyelőre ez az emelkedés még csak lassú, az elmúlt napon 1862-vel nőtt az azonosított fertőzöttek száma, de ha teret hódít a fertőzőképesebb brit mutáns, további növekedés várható – mondta. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A többi vírusmutánst itt még nem fedezték fel

Hozzátette: a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában folyamatosan vizsgálják a mintákat, de a brazil és a dél-afrikai vírusmutánst még nem fedezték fel.

EZT IS OLVASD EL!

Hónapra pontosan megmondták: ekkor lazíthat a kormány a járványügyi korlátozásokon

A védőoltás a megoldás

A járványból az egyetlen kivezető út a védőoltás – mondta a tisztifőorvos, hangsúlyozva, továbbra is nagyon fontos a védekezés és az, hogy a minimálisra csökkentsük a fertőzés átadásának lehetőségét – írja az MTI.

Enyhe reakciók

Müller Cecília beszélt arról is, hogy az eddig beoltottaknál csak enyhe reakciókat tapasztaltak: bőrpírt, az oltás helyén duzzanatot, enyhe izomfájdalmat, fejfájást, nyirokcsomó-megnagyobbodást. Ezek velejárói az oltásnak, annak a folyamatnak, hogy a szervezet reagál az oltóanyagra – mondta.

Négyféle oltóanyag

Jelezte: csütörtökön két gyártótól is érkezett oltóanyag-szállítmány; a Modernáéból 21 600 adag, az AstraZenaca vakcinájából pedig 45 600 adag. Jelenleg négyféle oltóanyaggal oltanak, hiszen a Pfizer és a Moderna készítménye után elkezdődik az orosz Szputnyik- és az oxfordi AstraZeneca-védőoltások beadása is.

Az AstraZenecát egyelőre csak a 60 év alattiak kapják meg

Megjegyezte, utóbbi gyártó vakcináját az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javasolja ugyan 60 év felett is, de Magyarország – a maximális biztonságot figyelembe véve – csak 60 év alattiakat olt ezzel. Az országos tisztifőorvos azt mondta, bízik abban, hogy a folyamatosan érkező oltóanyag-szállítmányok révén növelni tudják a háziorvosok által beadható mennyiségeket is.

Itt kezdenek oltani az orosz vakcinával

Elmondta, a Szputnyik-vakcinával a fővárosban kezdődik meg az oltás, 560 háziorvost kértek meg arra, hogy válasszanak ki öt embert, akiket az oltópontokra küldenek. Négy oltóponton kapható meg az orosz oltás: a Dél-pesti Centrumkórházban, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban (Honvédkórház), a Szent Imre és a Szent János kórházban.

Átázott maszk nem nyújt megfelelő védelmet

Müller Cecília kiemelte: a koronavirus.gov.hu és a vakcinainfo.gov.hu weboldalon több tájékoztató anyag olvasható az oltásokkal kapcsolatban, és a leggyakrabban felmerülő kérdésekre is minden korosztály megtalálja a választ. Felhívta a figyelmet arra, hogy hideg időben célszerű több – eldobható – maszkot magunknál tartani, mert a kilélegzett levegő ráfagy a maszkra, az átázott maszk pedig nem véd megfelelően. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Müller Cecília/ Operatív Törzs sajtótájékoztató