Németországban a koronavírus-betegek ellátására ideiglenes kórtermeket rendeznek be szállodákban és vásárok rendezésére használt csarnokokban. Berlinben elkezdtek egy ezer férőhelyes átmeneti kórházat kialakítani. Közben Németország azonnali hatállyal elrendeli a beutazási korlátozásokat, amelyekről az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács keddi videokonferenciáján megállapodtak.

A tanácskozás után tartott tájékoztatóján Angela Merkel kiemelte, hogy „az EU lényegében beutazási tilalmat vezet be” 30 napra az EU, az Európai Szabadkereskedelmi Társulás és az Egyesült Királyság állampolgárain kívül mindenkire. A közösség vezetői abban is megállapodtak, hogy szoros együttműködéssel igyekeznek hazaszállítani az EU-n kívül rekedt állampolgáraikat.

Az EU-n belül kiemelten fontos biztosítani a határokat átívelő áruszállítás folyamatosságát – mondta Angela Merkel. Kifejtette, hogy a belső határokon bevezetett ellenőrzések miatt ez nehézségekbe ütközik, ezért a lehető leggyorsabban külön sávokat kell kialakítani a szállítmányozóknak.

A kancellár szerint a koronavírus-járvány nagyon-nagyon komoly gazdasági következményekkel járhat, amelyeket az EU a legnagyobb határozottsággal igyekszik ellensúlyozni. Mint mondta, a pénzügyminiszterek már el is kezdték az egyeztetést arról, hogy miként vehet részt ebben az Európai Beruházási Bank és az euróövezeti állandó válságkezelő alapja, az Európai Stabilitási Mechanizmus.

Nagyot nőtt a fertőzöttek száma

Németországban kedden a Robert Koch járványügyi intézet a legmagasabbra emelte a járványügyi figyelmeztetés szintjét az új típusú koronavírus terjedése miatt. Hírportálok beszámolói alapján a tartományi egészségügyi minisztériumoktól begyűjtött adatok szerint kedd este országszerte 9088 koronavírus-fertőzést tartottak számon. Ez 2267-tel több az előző esti 6821-nél. A járványban 24 ember halt meg, 12 Észak-Rajna-Vesztfáliában, 6 Baden-Württembergben, 5 Bajorországban és 1 Hamburgban.

Szállodákból kórház

Sajtóbeszámolók szerint a szövetségi kormány és a tartományi kormányok kidolgoztak egy közös tervet, amelyek szerint a kórházak és klinikák a súlyos esetek ellátására összepontosítanak, és igyekeznek minél magasabbra emelni az intenzív ellátásra alkalmas ágyak – kórházi férőhelyek – jelenleg 28 ezres számát. A kevésbé súlyos esetek ellátására ideiglenes kórtermeket rendeznek be egyebek mellett rehabilitációs központokban, szállodákban és vásárok rendezésére használt csarnokokban.

Berinben 1000 fős kórházat alakítanak ki

A fővárosban, Berlinben meg is kezdték az előkészületeket egy ezer férőhelyes állomás kialakításához azokban a csarnokokban, amelyekben a nagy szakmai kiállításokat és vásárokat, például a Nemzetközi Zöld Hetet, a világ legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti kiállítását tartják. A koronavírus okozta betegségben szenvedőknek létesítendő ideiglenes állomást a hadsereg orvosi alakulataival együtt működtetik majd.

Szétverheti a gazdaságot

A járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására sorra jelentenek be intézkedéseket a tartományok. Az első Bajorország volt, amely már hétfőn létrehozott egy 10 milliárd eurós válságkezelő alapot. Kedden a többi között Brandenburg egy 500 millió eurós alapot jelentett be, a tartományi rangú főváros vezetése pedig első lépésként 100 millió eurót, majd további 200 millió euró támogatást ígért a kis-, és közepes méretű vállalkozások fizetőképességének fenntartására.

Előzőleg, pénteken a szövetségi kormány közölte, hogy az állami fejlesztési bank felső összeghatár nélküli hitel-, és garanciavállalási programmal segíti a bajba került cégeket, amelyek kérhetik adófizetési kötelezettségeik teljesítésének elhalasztását is, az eddiginél kevésbé szigorú szabályok mellett.

A válság egy sor ágazatot sújt, egyebek mellett az autóipart. Kedden a Vokswagen csoport és a Daimler is termelésük jelentős részének felfüggesztését jelentette be. A legismertebb német ágazati elemző, Ferdinand Dudenhöffer a ZDF országos köztelevíziónak nyilatkozva kiemelte: az utóbbi hónapokban „összeomlott” a kínai piac, most az európai hanyatlik, a következő pedig az amerikai lehet, vagyis az autóipari termelés három legfontosabb felvevőpiacán egyszerre zuhanhat a kereslet.

Erre az ágazat történetében nem volt példa. A most bontakozó folyamatok „megítélésünk szerint a legsúlyosabb válságot jelentik a második világháború óta” – mondta a duisburgi-esseni egyetem autóipari kutatóintézetének társigazgatója.

A korlátozások a kiskereskedelmet is válságba taszítják. Az ágazat legfőbb szakmai szervezete, a német kereskedelmi szövetség becslése szerint a nem élelmiszerek és háztartási szerek kiskereskedelmével foglalkozó cégek – így például a textil- és a bútoráruházak vagy éppen a parfümériák – naponta 1,15 milliárd euró bevételkiesést szenvednek el, állandó költségeiket viszont folyamatosan fizetniük kell.

Amennyiben a csaknem teljes mértékű leállás két hónapnál hosszabb ideig tart, az ágazat nem éli túl a válságot.

MTI, Kiemelt kép: Maszkos férfi a német parlament előtt – Forrás: deutschland.de