Újra Orbán Viktorral példálózott George Clooney Észak- Olaszországban élő amerikai filmsztár. Szerinte Orbán ugyan a hatalmát élete végéig megtarthatja, de már nem mutogathat többé Amerikára. Mint mondta: Joe Biden hatalomra lépésével nagyon sok minden megváltozik.

Ismét beszólt Orbán Viktornak

A közélet iránt meglehetően érdeklődő George Clooney karácsony előtt interjút adott a német Süddeutsche Zeitungnak, ebben az Oscar-díjas színész ismét Orbán Viktorról beszélt.

Sok minden megváltozik

A gyűlöletről és a megosztottságról beszélt, amikor Clooney ismét a magyar miniszterelnökkel példálózott. Mint mondta: Joe Biden hatalomra lépésével nagyon sok minden megváltozik majd, például Orbán Viktornak is nehezebb lesz – mondta a filmsztár.

Nem mutogathat többé Amerikára

Cloney szerint bár a magyar miniszterelnök élete végéig Magyarország vezetője maradhat, az autoriter hangokat nehezebb lesz védeni, mivel nem lehet az Egyesült Államokra mutogatni, hogy ott is ezt csinálják.

George Clooney egy interjúban beszélt Orbán Viktorról

Nem ez az első eset, hogy Clooney negatív felhanggal beszél a magyar kormányfőről. Novemberben írtuk, hogy a színész az új filmjéről, a The Midnight Skyról beszélt egy interjúban. Orbán Viktort hozta fel példaként a világban tapasztalható dühre és gyűlöletre. Azt mondta: „Egy járvány közepén voltunk, amikor készült a film, és itt volt az összes többi dolog. Hogy mennyi dühöt és gyűlöletet élt át mindenki világszerte, nézd meg Bolsonarot Brazíliában vagy Orbánt Magyarországon” – mondta.

Célkeresztben Clooney

A hollywoodi színész ezután hideget-meleget kapott a kormányközeli médiától. Azt írták, hogy Clooney csak azért támadta a magyar miniszterelnököt, mert jóban van Soros Györggyel és fiával, Alex Sorossal, “nyilván őt is a befolyásuk alatt tartják Sorosék” – írták.

A kormány is reagált

Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője az állami tévében úgy fogalmazott, a Magyarországi támadások egyik hátterében továbbra is Soros György állandó törekvése áll, vagyis az, hogy Magyarországra ráerőltessék az illegális bevándorlókat.

Clooney reagált

Clooney reagált a vádakra, illetve hosszabban is beszélt a magyarországi helyzetről. A Telex egyik olvasója kereste fel a színész képviselőjét, Stan Rosenfieldet, majd továbbította a választ a hírportálnak. A hollywoodi sztár közleményének hitelességéről a hírportál is megbizonyosodott – írja a Telex.hu cikke alapján a BudapestKörnyéke.

„Hazugság a Soros-vád”

Clooney azt írja, hogy a Soros befolyásáról szóló vád hazugság, Soros Györggyel egyszer találkozott egy menekültválságról szóló ENSZ-tanácskozáson, amelyen az amerikai elnök is részt vett.

Fiával is egy rendezvényen futott össze

Soros György fiával pedig egy davosi eseményen futott össze. “Ebben ki is merül a kommunikációm Soros Györggyel. Orbán propagandagépezete tehát hazudik, pont.” – írja az Oscar-díjas színész.

„Orbán is Soros pénzén tanult”

A színész közleményében arról is ír, hogy a Soros család jelentős támogatást nyújtott a szegények és a menekültek oktatására és jogi megsegítésére a világban, illetve hogy a rendszerváltás környékén maga Orbán is Soros-pénzen tanult Nagy-Britanniában, és a kormánya is fogadott el tőle támogatást “a régi szép időkben, amikor Orbán Viktor kiállt a kommunizmussal szemben”.

„Szégyellném magam”

“Szégyellném magam, ha nem szólalnék fel nyilvánosan az efféle a tekintélyelvűség ellen, amelyben az Orbán-rezsim az ellenőrzése alá vonja a médiát, a cégeket drákói adószabályoknak veti alá, elhallgattatja a szabad sajtót, csak az ő engedélyükkel fotózható a drótkerítésük, démonizálja a jogfosztottakat, és a szélsőjobb felé kacsintgat ” – írja George Clooney.

Kétszer járt Magyarországon

George Clooney így folytatja a közleményét: „Nagyon kedvelem a magyar embereket. Az 1980-as évek elején voltam ott először, amikor még a Szovjetunió része volt. A 2000-es évek elején tértem vissza”

A Duna parton sétálgatott

„A Dunaparton sétálgattam. Akkoriban Magyarország a Szovjetunió bukása után elért demokratikus siker ékes példájának látszott. Várom a napot, amikor Magyarország újra rátalál arra, ami egykor volt” – zárja közleményét a kétszeres Oscar-díjas színész.

Kiemel kép: George Clooney és Orbán Viktor – BPKmontázs