A vidéki bölcsődék és óvodák hétfőtől, a fővárosiak pedig június másodikától térnek vissza a normális működési rendhez. Nem kötelező ezekbe az intézményekbe vinni a gyerekeket, a járványügyi helyzet alapos indoknak minősül, ha a szülő azt kéri, hogy gyermeke otthon maradhasson – erről beszélt a köznevelésért felelős államtitkár a mai sajtótájékoztatón.

Maruzsa Zoltán elmondta: az elmúlt napokban óvodai gyermekfelügyeleten a gyermekek mintegy tíz százaléka vett részt, és az igény napról napra nőtt az elmúlt időszakban.

Arról is beszélt, hogy egy pénteken megjelent kormányrendelet szerint május 31-éről június 30-ára változik annak a határideje, ameddig a köznevelési intézmények benyújthatják kérelmüket működési engedélyük módosítására, ha ez átszervezések miatt szükséges.

Az iskolákban a tanév végéig, június 15-éig érvényben marad a tantermen kívüli digitális munkarend, a tanév hossza nem változik. Azonban június másodikától, ha az intézmény és a pedagógusok szükségét látják, kiscsoportos konzultációt, egyéni felkészítést már tudnak szervezni az elmúlt hónapok tudásának megerősítéséért, felzárkóztató jelleggel az iskolákban.

Erről az intézmények dönthetnek, tantárgyanként is szervezhetnek konzultációkat, a kis csoportok létszámát pedig központilag nem határozták meg, azok a helyi adottságoknak megfelelően alakíthatók ki – tette hozzá.

Június 2-ától június 26-áig minden iskolában meg kell szervezni az oda járó gyermekek felügyeletét.

A tanév időszakában, június 2-15 közt elsősorban tanulást támogató, felzárkóztató programok szervezhetők az iskolákban, június 16-ától, a tanév befejezésétől pedig június 26-tól következő tanévre is készülhetnek már, de táborok, tematikus napok is rendezhetők.

MTI/Kiemelt kép: illusztráció