Nyolc koronavírussal fertőzött beteg van egy Csongrád megyei idősotthonban. Az intézményben egyébként március 8-a óta kijárási és látogatási  tilalom van érvényben.

Koronavírusos lett a Nagymágocsi Kastélyotthon nyolc idős ápoltja – erősítette meg a hvg.hu információját Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs ülése után tartott sajtótájékoztatón.

Az otthon egyik lakóját fejsérüléssel szállították a szentesi kórházba, majd elvégezték rajta a tesztet. Miután az ő tesztje pozitív lett, szombaton kivonultak az otthonhoz, és mind a 286 ott élő idős embert letesztelték. Ekkor derült ki, hogy további hét ember kapta el a koronavírust, akiket a szentesi kórházba szállítottak.

Az otthon dolgozóit is tesztelték, de közülük senki sem lett beteg – közölte Müller.

A szentesi polgármester a város hivatalos Facebook-oldalán bejelentette, a kórházban nyolc koronavírusos beteget ápolnak, azonban semmilyen részletet nem közölt róluk, azt viszont leírta, hogy a kórházban van az ellátásukhoz szükséges védőfelszerelés.

Nagymágocs polgármestere, Szebellédi Endre vasárnap 11 körül jelentette be Facebook-oldalán, hogy az otthon 8 lakója koronavírusos lett. Hangsúlyozta, a település ettől nem számít gócpontnak, az intézményben március 8-a óta kijárási és látogatási tilalom van.

A helyiek az eset részleteiről keveset tudtak, de azt már hallották, hogy a koronavírusos ellátottak vannak az intézményben. A szociális intézményekben egyébként már látogatási és felvételi tilalom van érvényben tíz napja, de úgy tudjuk, hogy az ellátottakat gondozók ki és bejárhatnak a munkahelyükre. Egy településen élő, az idősellátást is ismerő forrásunk úgy tudja, hogy már kijelölték a dolgozók körében azokat is, akik az otthon lezárása után bentlakóként fogják ellátni az időseket.

Kiemelt kép: Nagymágocsi Kastélyotthon – Forrás: szentes.hu