Tűzgyújtási tilalom van érvényben, ráadásul több önkormányzat is rendelkezik a zöldhulladék égetésével kapcsolatban. A Budapest melletti Szigethalmon május 1. és szeptember 30. között tilos égetni a kertben. Néhány lakó most ráfázott.

Hatalmas füst lepte el Szigethalmon a Kosztolányi utca környékét. Több lakó bejelentést tett, a hatóság pedig kivonult, hogy ha a tűzgyújtó nem, majd ők eloltják a tüzet.

A szigethalmi képviselő testület tavaly elfogadta az új környezetvédelmi rendeletet, melynek értelmében május 1. és szeptember 30. közötti időszakban tilos a kerti hulladék égetése. A szabály megsértői bírsággal sújthatóak.

A településen egyéb hulladék égetése eddig is tilos volt és a Katasztrófavédelmi Hatóság hatáskörébe tartozóan büntetendő cselekménynek minősült.

Szombat este 10 óra környékén a Katasztrófavédelem és a Polgárőrség több lakossági bejelentést is kapott, hogy a Kosztolányi utcában zöldhulladékot égetnek, ezzel füsttengerbe borítva a környéket kora éjszaka.

A helyszínre kiérkező Polgárőrök és Katasztrófavédelmisek beazonosították a szabályt megszegő lakókat és felszólították őket a tűz eloltására.

Kisebb szóváltás után végül nem kellett a tűzoltóknak bemenni az udvarba oltani, a lakók végül maguktól oltották el a tüzet. A katasztrófavédelem munkatársai a szigethalom.net információi szerint 150 ezer forint bírságot szabtak ki.

Akár 3 millió forint is lehet a bírság

Ha valaki nem megfelelő időben és módon éget és még fel is jelentik a büdösség miatt a környéken élők, jókora pénzbírság következhet!

Tűzvédelmi előírás megszegése esetén, ha az tüzet idézett elő, 10 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet a bírság. Tűzvédelmi szabály megszegése esetén, ha az tüzet idézett elő és az oltási tevékenységben a tűzoltóság beavatkozása is szükséges volt, akkor már 20 ezer forinttól 3 millió forintig terjedhet a pénzbírság. 

Nagyon szennyező az égetés

Egy átlagos kerti tűz, melyben vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket és gallyakat, óriási légszennyezést okoz. Ezt elsősorban a rossz légellátás, az alacsony égéshőmérséklet és a magas nedvességtartalom okozza. Például a növényi részekben lévő szén ugyan oxidálódik, de csak részben, és szén-dioxid helyett szén-monoxid keletkezik, amely kis mennyiségben is mérgező.

Kiemelt kép: Az akcióról készült helyszíni felvétel – Forrás: szigethalom.net