A rendőrök 273 emberrel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megsértése miatt az elmúlt 24 órában – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

Elkezdtek ellenőrizni

Kiss Róbert alezredes közölte: a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló kormányrendeletben meghatározott felhatalmazás alapján a rendőrség megkezdte a kijárási tilalom, a közterületi magatartási szabályok, a rendezvények megtartására, illetve a vendéglátóüzletekre vonatkozó szabályok ellenőrzését.

Kevesen voltak az utcákon

Az ügyeleti központ vezetőhelyettese köszönetet mondott a lakosság többségének jogkövető hozzáállásáért, amely segíti a koronavírus-járvány elleni sikeres védekezést. Mint mondta, az elmúlt este és éjszaka kevesen voltak az utcákon, és az ellenőrzöttek zöme rendelkezett a kijáráshoz szükséges munkáltatói igazolással.

273 intézkedés

A rendőrök a kijárási tilalom megsértése miatt 273 esetben intézkedtek: 80 embert figyelmeztettek, 123 helyszíni bírságot szabtak ki, 70 emberrel szemben pedig szabálysértési feljelentést tettek – ismertette.

Nem mindenki tartotta be a kutyasétáltatás szabályait

Habár a kijárási tilalom alatt van lehetőség a kutyasétáltatásra, 5 kutyasétáltatóval szemben kellett intézkedniük, mert nem tartották be azt a szabályt, hogy a lakóhelytől vagy szálláshelytől csak 500 méteres körzetben tehetik ezt meg. Közülük hármat helyszíni bírsággal sújtottak, két ember ellen szabálysértési feljelentést tettek.

A vendéglátó üzleteket is ellenőrizték

Ellenőrizték a közterületi csoportosulásokat is, ezt az új szabályozás tiltja, és nyolc emberrel szemben intézkedtek emiatt. Kiemelten ellenőrizték a vendéglátó üzleteket – mondta az alezredes, emlékeztetve arra, hogy a szerdától hatályos szabályok szerint a vendéglátó üzletekben csak az ott foglalkoztatottak lehetnek, vendégek csak arra az időre mehetnek be maszkban, amíg átveszik az elvitelre rendelt ételt.

Több helyet bezártak

Szerdán hét üzlet bezárásáról döntöttek, mert az üzemeltető vagy a tulajdonos nem tartotta be az előírásokat.

Beszámolt arról: egy VI. kerületi sörözőt bezártak 30 napra, mert a tiltás ellenére is fogadott vendégeket, a rendőri ellenőrzés idején is öten fogyasztottak ott szeszes italt. Ugyancsak bezártak 30 napra egy VIII. kerületi presszót, ahol négy vendég volt és közülük hárman fogyasztottak szeszes italt, de még a pultos sem viselt maszkot szabályszerűen. A IV. kerületben és Encsen is hasonló intézkedésekre volt szükség. Kiss Róbert rámutatott: sörözőben, presszóban, kocsmában is tilos vendégeket fogadni.

Az utazókat és a karanténban lévőket is megfigyelik

A rendőrök ellenőrizték a Magyarország területén átutazókat, a tranzitszabályok megsértőivel szemben 61 intézkedésre volt szükség, valamennyi esetben helyszíni bírságot szabtak ki. A hatósági házi karanténban levőket 16 161 alkalommal ellenőrizték a karanténhelyszíneken, szerdán 4820 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, jelenleg 34 040 ember van karanténban. Közülük 2834-en vállalták, hogy a hatóságok elektronikusan, mobiltelefonos applikáció segítségével ellenőrizzék azt, hogy betartják-e a karanténszabályokat – írja az MTI.

Itt érhető el a munkáltatói igazolás

Kérdésre válaszolva elmondta: a munkáltatói igazolás a koronavirus.gov.hu, a kormany.hu oldalról és a police.hu oldalról is letölthető. Ez egy minta, ami segítséget nyújt, milyen tartalmi követelményekre van szükség. Kiállíthat a munkáltató is igazolást, de ezeknek a tartalmaknak szerepelniük kell a dokumentumon. Egyéni vállalkozók maguk állítják ki az igazolást és maguk is írják azt alá – közölte.

Kiemelt kép: illusztráció