Orbán Viktor ma reggel a Kossuth rádió vendége volt, ahol többek között ismertette az elmúlt 24 óra koronavírus adatait, valamint a kínai vakcina hatékonyságáról is beszélt.

Elmondta az adatokat

A miniszterelnök elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 1513 új fertőzöttet regisztráltak, valamint elhunyt 111 beteg. A gyógyultak száma jelenleg 4717 fő.

Előtte az operatív törzs ülésén vett részt

Orbán mielőtt megérkezett a rádióműsorba az operatív törzs ülésén vett részt, valamint arról is beszélt, hogy több nyugat-európai országba jelen van a vírus harmadik hulláma, ezért egyre inkább szigorítanak.

Ennyi ember kapott oltást itthon

A miniszterelnök a rádióműsorban elmondta, hogy Magyarországon eddig 105728 embert oltottak be, majd hozzátette, hogy az oltókapacitásuk ennél sokkal nagyobb lenne, mint amennyi oltóanyag van az országban.

A britek már a lakosság 4 százalékát beoltották

“Míg a britek beoltottak a lakossága 4%-át, míg az EU-ban átlagosan 1% alatt. Nincs elég vakcina Európában, ami felveti azt a kérdést, hogy jó döntést hoztunk-e, a 27 miniszterelnök, akkor, amikor a közös vakcinabeszerzésről döntöttünk. Amikor a válság van, a felelősség kérdését későbbre kell halasztani, ahelyett, hogy lobogtatnánk ezeket a számokat, és a frusztrációnkat a brüsszeli bürokratákra irányítanánk, azt döntöttük el, hogy szerezzünk be vakcinát. Most arra fókuszál az operatív törzs, hogy hogyan szerezzünk orosz és kínai vakcinát. A kínai vakcina nagy mennyiségben elérhető, most arra van szükség, hogy a magyar egészségügyi hatóság néhány napon beül egyértelmű választ tudjon adni arra, hogy használható-e itthon az a vakcina” – nyilatkozta Orbán Viktor.

Arra kéri a hatóságokat, hogy siessenek

“Az operatív törzs ülésén egyértelműen az hangzott el, hogy kisebb a kockázata az oltásnak, mint annak, hogy még várunk. Arra kérem a hatóságot, hogy körültekintően, de a lehető leggyorsabban mondjanak A-t, vagy B-t, hogy lehet-e használni itthon a vakcinát. Több millió kínai vakcinát az emberek rendelkezésére tudnánk bocsátani akár néhány napon belül” – mondta Orbán.

Tárgyalnak más gyártókkal

Egy görög uniós nemrégiben azt kérte, hogy tartsák be az államok a közös vakcinabeszerzéses megállapodást és ne tárgyaljanak más gyártókkal,  melyekkel a Bizottság már korábban leszerződött, azonban Orbán ezzel nem ért egyet, ugyanis korábban ezt semmi sem tiltotta. “Meghal minden nap 100 feletti ember, nekem ne mondja meg egy görög biztos, hogy mit csináljak” – mondta a miniszterelnök.

Ezért nem kapnak visszaigazoló emailt

Orbán Viktor elmondta, hogy akik felregisztrálnak a vakcinára és még nem kaptak visszaigazolást az oltás időpontjáról, azaz azért van mert nincs elegendő oltóanyag az országban – írja a Blikk. “Amikor lesz vakcina, akkor tudunk felelősséggel időpontot ajánlani. Amint lesz vakcina, azonnal jelezni fogjuk az oltás időpontját” – mondta a miniszterelnök.

EZEK A LIKENEWS LEGFRISSEBB HÍREI

Kiemelt kép: Orbán Viktor