Február 1-ig meghosszabbítják a jelenleg érvényben lévő korlátozásokat , erről az operatív törzs döntött – jelentette be Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a középiskolában marad a digitális oktatás.

Operatív Törzs döntött

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban azt mondta, az operatív törzs úgy döntött, az intézkedéseket meghosszabbítják.

Február 1-ig tartanak a korlátozások

“A fennálló intézkedéseket február 1-jéig meghosszabbítjuk, minden élet számít, a járvány még erős, egyelőre úgy érzem, megfékeztük, de még mindig komoly veszélyt jelent” – jelentette ki, illetve hozzátette, február elseje körül még kiderül, hogy állunk.

Ezek a szigorítások maradnak

Ez azt jelenti, hogy a szórakozóhelyek továbbra is zárva maradnak, az éttermekből csak elvitelre, illetve házhozszállítással lehet rendelni. Továbbá este 19 óráig maradhatnak nyitva az üzletek és este 8 után is érvényes lesz a kijárási korlátozás.

A középiskolákban marad az online oktatás

Az álalános iskolák és óvodák nyitva maradnak, a középiskolákban pedig marad az online oktatás. Amíg nincs elegendő vakcina, ezeket a kereteket fenntartják. Az egészségügyre nagy nyomás nehezedik, elmondása szerint nehezedett rájuk nagyobb nyomás.

17 millió vakcinát igényeltek

“Csak karnyújtásnyira van a győzelem” – mondta, mivel egyre több vakcina fog érkezni az országba, egyre több országgal tárgyalnak. 17 millió adagról szóló megrendelést adtak le.

Az idősotthonokban is oltanak

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy több mint 42 ezer egészségügyi dolgozót sikerült már beoltani. Megkezdték az idősotthonok lakóinak oltását, minden 150 főnél több személynek otthont adó időotthonokban oltanak. Egyelőre 80 ezer főre elegendő vakcina érkezett az országba.

Ő is beoltatja magát

“Az oltások biztonságosak és szükségesek” jelentette ki, majd hozzátette: “Én is be fogom oltatni magam, amikor sor kerül rá” – mondta Orbán Viktor.

Orosz és kínai vakcinával felgyorsítható az átoltottság

A miniszterelnök azt mondta, ha csak az Európai Uniótól kapott vakcinákkal oltanak Magyarországon, akkor az egy hosszabb folyamat lesz, míg minden igénylő megkapja az oltást. “Amennyiben Magyarország be tud szerezni, izraeli, kínai és orosz oltást, akkor ezt a folyamatot fel lehet gyorsítani”.

Nincs EU-s engedély

Ezt a három oltást egyébként az Európai Unió egyelőre nem engedélyezte. Eddig csak a Pfizer és a Moderna vakcinája kapott zöld utat a tagállamokban.

Kiemelt kép: Orbán Viktor