Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök reggel a Karmelita kolostorban fogadta Karikó Katalin kutatóbiológust, biokémikust, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatóját.

Orbán Viktor kifejezte elismerését és nagyrabecsülését Karikó Katalin kutatói munkásságával kapcsolatban. A kötetlen beszélgetés során a tudós személyes életútjáról, az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséről, a magyar tudomány nemzetközi teljesítményéről és az oltás fontosságáról is szó esett – közölte a miniszterelnök sajtósa. A LikeNews.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Orbán Viktor és Karikó Katalin – Forrás: Miniszterelnöki sajtóiroda

A közreadott fotókon az látszik, hogy Orbán Viktor érdeklődve hallgatja Karikó Katalint, aki láthatóan éppen magyaráz valamit a miniszterelnöknek. Arról nem számolnak be az állami hírforrások, hogy a találkozón szóba került-e a kormánynak az a vakcina táblázata, amit még Karikó Katalin is erős kritikával illetett.

Ahogyan arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt április 25-én a kormány hivatalos Facebook oldalán megosztottak egy táblázatot, amely arról ad tájékoztatást, hogy az egyes oltások beadását követően hányan haltak meg. Ebből az derül ki, hogy a keleti vakcinák jobbak, mint a Pfizer. Karikó Katalin a Pfizer-vakcina kifejlesztője felháborodott. Egy posztban magyarázza el hogyan trükközött a magyar kormány az adatokkal.

A Pfizer-vakcina kifejlesztésében kulcsszerepet játszó biokémikus úgy vélte, hogy a kormány a szükséges információkat sajnálatosan lehagyta a táblázatról. Éppen ezért azokat ő maga tette közzé a Facebook oldalán.

Később Karikó Katalin úgy nyilatkozott, hogy sokan küldték át neki a manipulatívnak tartott táblázatot, ő nagyon fáradt volt amikor meglátta egy repülőtéren és gyorsan reagált, de nem kellett volna – vallotta be a kutató.

Az Amerikában élő Karikó Katalin már napok óta Magyarországon van, sorra adja az interjúkat. A Klubrádióban például Zoránt is meghívták hozzá, mert ő a nagy kedvence. Karikó Katalin elmesélte, hogy amikor nehézségei voltak, mindig Zorán dalai töltötték fel a lelkét.

A magyar tudós a Semmelweis Egyetemre is elment, ott Merkely Béla rektor vendége volt, aki azt monda: „Kedves Katalin, örülünk, hogy benézett hozzánk, bármikor szívesen látjuk”.

Az Orbán Viktor- Karikó Katalin találkozóról ezt posztolta: „Kisújszállásról a világhírnévig. Nélküle Magyarországon sem sikerült volna. Köszönjük, Karikó Katalin!” – írták a miniszterelnök oldalán. A LikeNews.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Orbán Viktor és Karikó Katalin – Forrás: Facebook/Orbán Viktor