Gyorsan elbírálják vidéken az önkormányzatok a vendéglátóhelyek közterület-használati kérelmét, hogy kinyithassanak a teraszok, kerthelyiségek. Bővül a piacon árusítható termékek köre, és több helyen változott a 65 év felettiek vásárlására fenntartott idősáv is.

Székesfehérváron tizenkilenc, többségében belvárosi vendéglátóegység kért újranyitási engedélyt a polgármesteri hivataltól kedd reggelig, illetve hét, korábban kiadott, egész évre szóló engedélyt módosítottak a jogszabályváltozások alapján. A városban hétfőtől nyithatnak meg a teraszok és kerthelyiségek, a most kiadott engedélyek egy hónapra, májusra vonatkoznak, a teraszdíjat elengedi az önkormányzat – írja az atv.hu. Cser-Palkovics András polgármester korábban azt közölte, hogy teraszt vasárnap és csütörtök között este 20 óráig, pénteken és szombaton este 21 óráig, a biztonságos távolságtartási szabályokra figyelve, élőzene-szolgáltatás nélkül lehet nyitva tartani.

Hódmezővásárhelyen soron kívül elbírálja az önkormányzat a vendéglátóhelyek közterület-használati kérelmét, hogy minél gyorsabban kinyithassák teraszaikat. Megváltozik a piac nyitvatartása, szombaton a 65 év felettiek 12-től 14 óráig, a fiatalabbak 14 és 18 óra között vásárolhatnak.

Salgótarjánban a 65 év felettiek 8 és 10 óra között látogathatják a piacot, erről az elmúlt hetek vásárlói visszajelzései és a kereskedői kérések alapján döntött Fekete Zsolt polgármester. A polgármester közölte: mivel a kormány visszavonta az üzletek nyitvatartási idejére vonatkozó korlátozásokat, az önkormányzati tulajdonú bérelt helyiségek esetében a kedvezményes bérleti díj május 11-től érvényét veszti.

Békéscsaba egyetlen plázájában, a Csaba Centerben hétfőn már hetvennégy üzlet kinyitott, kedden további három-öt fogadja a vásárlókat. Az eladók tapasztalatai szerint a vevők többsége maszkban lép be az üzletekbe – közölte Hrabovszki György, a bevásárlóközpont igazgatója.

Orosházán a piacon már nemcsak élelmiszert és palántákat, hanem ruhaneműt és más termékeket is szabadon lehet árusítani. A vásárcsarnok mindkét ajtaját újból megnyitják, az ajtókban a biztonsági őrök ellenőrzik, hogy 9 és 11.00 között csak az idősek léphessenek be, illetve azt, hogy a vásárlók maszkot viseljenek. A változtatások kezdetén – a készlet erejéig önkormányzati felajánlásból – ingyenesen biztosítanak maszkot azoknak a vásárlóknak, akiknek még nincs védőfelszerelésük.

Kiemelt kép: illusztráció