Az intenzív osztály csak korlátozottan fogadhatott betegeket a Veszprém megyei kórházban a hétvégén. Az egészségügyi intézményben olyan súlyos szakemberhiány van, hogy már a sürgősségi ellátás is veszélybe került.

Veszprém megye legnagyobb betegellátó intézménye, a Csolnoky Ferenc Kórház „a továbbra is fennálló szakember hiányra” hivatkozva jelentette a hatóságoknak a hétvégén, hogy intenzív osztálya ágyainak harmadát nem tudja használni. Az 12 ágyas intenzív osztály nem csak a kórház saját traumatológiáját, sebészetét, stroke centrumát szolgálja ki, hanem szükség esetén a balatonfüredi szívkórházból is ideszállítják a betegeket.

A Népszava már szombaton érdeklődött a kórház főigazgatójánál, hogy a történtek okoznak-e működési zavart, kellett-e műtéteket elhalasztaniuk, ám mostanáig sem kaptak választ. Így azt sem tudni, hogy volt-e olyan eset a hétvégén, amikor a kórház kapacitáscsökkenése miatt máshová kellett vinniük sérültet, beteget a mentőknek.

Az egészségügy szakemberhiánya eddig csak a fővárosban és a közép-magyarországi régióban okozott logisztikai feladványokat a mentőknek, egy ideje viszont már más régiókban is mind többször kell fogadó intézményt keresniük a beutalási rendben kijelölt intézmény helyett.

A múlt héten kiszivárgott kormányzati dokumentum szerint több kórházat illetve osztályt is megszüntetne a kormány a szakemberhiány miatt.

Kiemelt kép: Csolnoky Ferenc Kórház – Forrás: veszpemkukac.hu