A gasztronómia színes világában nem győzünk gyönyörködni, ám ezért a látványért és ízvilágért közben sokat dolgoznak a séfek. Ahhoz azonban, hogy minden olajozottan működjön, olyan speciális vágóeszközökre van szükségük, amelyek mind az előkészítés, mind a főzés folyamatában aktívan részt vesznek.
A következő cikkben most olyan prémiumkategóriás késekről lesz szó, amelyeket a profi szakácsok is szívesen a kezükbe vesznek.
Koncentráljunk mindig az adott folyamatra!
A konyhában mindennek megvan a szerepe, és a különböző finomságok elkészítése során is eszerint kell vélekednünk. Ebben viszont a folyamatok alatt használt eszközök is nagy hangsúlyt kapnak. A Kések Ollók Webáruház késkészlet kínálatában például olyan darabokkal találkozhatunk, amelyek valamennyi tevékenység elvégzésében segédkeznek. De akkor miért beszélünk mégis a funkcionalitás jelentőségéről?
A konyhai kések világában igenis fontos, hogy igazodjunk a funkcionalitás elvéhez. A különféle célra megtervezett késtípusokat a hozzájuk passzoló feladat elvégzéséhez szabad csak használni. Tényleg igaz, hogy nem egy kenyérvágó késsel fogunk húst szeletelni, de a szakácskés egy kicsit elüt a többi vágóeszköztől. Ez ugyanis többféle munkát képes ellátni.
A kések legismertebb típusai
A kések kiválasztása során nem csupán az adott eszköz minőségére kell nagy hangsúlyt fektetnünk, hanem arra is, hogy a felhasználási célnak megfelelően szerezzük be kellékeinket.
A hentesek, böllérek például nem éppen szokványos konyhai eszközökkel dolgoznak. Megint más darabok lesznek hasznosak egy háziasszonynak vagy egy profi séfnek. A konyhakések között találkozhatunk az osztrigakéssel, a sajtkéssel, a lazackéssel, a kenyérvágó késsel, a cukrász- vagy a szakácskéssel.
Valójában mi azt szoktuk tanácsolni, hogy a konyhában többféle kés álljon a rendelkezésünkre, hogy minden feladattal gyorsan, biztonságos körülmények között haladhassunk.
Prémium késkészletek nyomában
Azok az emberek, akik csak negyedévente egyszer főznek, valószínűleg a legszebb étkészleteiket és készkészleteiket az egyik fiókban őrizgetik. A profik azonban pontosan tudják, hogy ezekben rejlik az igazi erő, és csak ilyen darabokkal dolgoznak.
A prémium vágóeszközöket mindenkinek ajánljuk, mivel a segítségükkel maximális teljesítményt nyújthatunk.
A szakácsok körében rendkívül népszerűek azok a professzionális, japán késszettek, amelyeknek pengéje Micro-Carbide rozsdamentes acélból és a markolatuk fekete canvas micarta anyagból készült. Egy-egy ilyen készlet 6-7 darab vágóeszközt tartalmaz, ezek mindegyike ellenálló és csúszásmentes.
Sokszor csak azt látjuk, hogy egy-egy magas színvonalat képviselő kés drága, pedig lehet, hogy megfelelő karbantartás mellett ezekkel évtizedekig dolgozhatunk. Ha ebből indulunk ki, megéri rájuk költeni.