Amikor protézisről van szó, elsőként általában a kivehető teljesre gondolunk a legtöbben, pedig többféle típus is elérhető: ott vannak a részleges (fogakhoz csatlakozó) protézisek, illetve az implantátumokhoz rögzített műfogsorok is. 

Az alábbiakban ezen típusok előnyeit, hátrányait taglaljuk, illetve kitérünk arra is, hogy miért jelentik a legjobb megoldást a Halász Klinika implantátumai fix híddal teljes fogatlanság esetén.

Mi a probléma a teljes protézissel?

A páciensek legtöbbször arra panaszkodnak, hogy mozog, nem elég stabil, billeg, pláne az alsó. Ugyanakkor a szájpadlást befedő szintén zavaró, amely miatt még hányinger is felléphet. Ráadásul a rágósabb ételek is problémát okoznak, hiszen az instabil protézissel eleve nem tökéletes a rágás. Gondot jelenthet a különféle ételekbe harapás, például almába. És akkor még nem beszéltünk a pszicho-szociális vonzatairól: jócskán csorbul az önbecsülés, amely kihathat a társadalmi kapcsolatokra is. 

Orvosi szemszögből nézve a legnagyobb probléma a protézissel, hogy képes elsorvasztani az alatta található ínyt és csontot, holott az implantáció szempontjából éppen a keratinizált, feszes íny lenne a legfontosabb.

A részleges fogsor hátrányai

Ez már ugyan egy stabilabb megoldást jelent, mint a teljes protézis, de az eltávolítása jóval nehezebb, sőt, ez esetben is sorvad az íny és a csont, ugyanakkor a kivehető fogsor extra terhelést ró a megmaradt fogakra, ez további problémákat vet fel, mint ínysorvadás, fogkilazulás, törés a fogpótlásban. 

Mivel a részleges fogsor a fogakon rögzül, így csökkenti a megmaradtak élettartamát, emiatt az egészséges fogak is veszélybe kerülhetnek. 

Mit érdemes tudni az implantátumokon rögzülő kivehető fogsor kapcsán?

A beteg szemszögéből nézve ugyanazokkal a “hátrányokkal” jár, mint az előbbi, orvosi szempontból pedig a kivehető fogsor jócskán lecsökkenti az implantátumok élettartamát. Egyrészt az extra terhelés okán, másrészt amiatt, mivel az öntisztulásuk gátolt, pedig épp a higiéniai tényező a legfontosabb a tartósság tekintetében. Ez ráadásul fogágybetegséget eredményezhet. Emiatt a kivehető fogsor esetében csupán 3 év garancia jár, míg a fix fogpótlásnál 10. 

A legideálisabb megoldás: fix fogpótlások

Annak érdekében, hogy valóban tartós legyen a fogpótlás, érdemes a fix alternatívát választani, amely optimálisan illeszkedik, nem nyom, nem mozog, kellően stabil, és küllemre is hasonló az eredeti koronákhoz. Teljes fogatlanságnál speciális eljárással 3-4 implantátumra készíthető fix híd, érdemes a Halász Klinika szakembereihez fordulni, akik élen járnak az implantológiai kezelésekben, és hosszú távú gondtalanságot kínálnak.

Láthatjuk, hogy bőven akad választási lehetőségünk, és szerencsére elérhető kényelmes, tartós, esztétikus opció is, amely mellett nem kell megalkudni annak kapcsán, hogy mit eszünk, mennyit mosolygunk, hogyan fogyasztjuk el az ételt.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a fogpotlasklinika.hu oldalt működtető cég. Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak.