„Az ilyen viselkedés elítélendő” – reagált a kínai külügyi szóvivő arra, hogy a Fudan egyetem körüli utcáknak olyan neveket adott a Városháza és a 9. kerületi önkormányzat, ami nem fog tetszeni a kínai kommunista pártnak. Közben szombatra nagy Fudan Egyetem elleni tüntetést szerveznek, még Karácsony Gergely, főpolgármester is felszólal majd.

Wang Wenbin külügyi szóvivő úgy látja, az akcióval a magyar fővárosban „előtérbe helyezik a Kínával kapcsolatos kérdéseket és hátráltatják a két ország együttműködését.” Kína és Magyarország kapcsolata Wang szerint „a fejlődés erőteljes szakaszában van, és gyümölcsöző eredményekkel kecsegtet” – írta meg a France24-re hivatkozva, az Atv.hu.

A szóvivő arra reagált így, hogy Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina 9. kerületi polgármester a Dalai Láma út, az Ujgur Mártírok útja, a Szabad Hongkong út és a Hszie Si-kuang püspök út neveket adták a Fudan Egyetem jövőbeli helyét környékező utcáknak.

Közben nagy tüntetést szerveznek a Fudan ellen Budapesten. Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke tömegekre számít a szombati, demonstráción, ahol Karácsony Gergely is felszólal. Szombat délután négykor kezdődik a Fudan Egyetem megépítése elleni tiltakozás, és már háromtól lehet gyülekezni a Hősök tere és Kodály körönd környékén: lehet védettségi igazolvánnyal és anélkül is menni, csak a két csoportnak külön kell vonulnia.

„Egyáltalán ne jöjjön ide a kínai kommunista párt egyeteme Magyarországra, semmi szükség nincsen rá” – szögezte le a politikus, és hozzátette, hogy az is borzalmas, hogy 540 milliárd forintba kerül ez az egy intézmény, miközben a jövő évi költségvetés szerint 2022-ben 453 milliárdot költ a kormány a teljes magyar felsőoktatásra.

Szabó Tímea az ATV-ben elmondta, hogy az eddigi információk alapján a Fudan Egyetemen egy magyar diáknak az éves tandíja két és fél millió lenne alapszakon és három és fél millió mesterszakon. Az oktatók mindeközben másfél millió forintot keresnének.

Szabó szerint hazaáruló az, aki felvesz egy 540 milliárdos kínai hitelt, amit még az unokáink is fizetni fognak – ezért a kijelentéséért legutóbb a parlamentben kikapcsolták a mikrofonját. Azzal folytatta, hogy úgy látja, rég nincs szólásszabadság a parlamentben, viszont látszott, hogy a miniszterelnök magyarázkodott. A képviselő kifejtette, hogy a tiltakozáson múlik, mi lesz a Fudannal, és biztos benne, hogy a Fidesz készít nem publikált közvélemény-kutatásokat a témában, így még az is elképzelhető, hogy le fogják állítani.

A Fudan Egyetem a Csepel-sziget északi csücskénél épülne meg. Korábban úgy volt, hogy a jelenleg romos iparterületen egy nagy magyar Diákváros lesz kollégiumokkal, oktatási és rekreációs intézményekkel. A kormány idén februárban úgy döntött, hogy a terület kisebb részén lesz csak Diákváros, a nagyobb részen viszont a kínai Fudan Egyetem építhet egyetemi campust. A beruházásra óriási hitelt venne fal az ország.

Kiemelt kép: A Fudan Egyetem leendő helyszíne – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu