Néhány napja megírtuk, hogy a Magyar Orvosi Kamara szerint nincs több orvos, sem férőhely, pedig a járvány csak hetek múlva fog tetőzni.

Az EMMI mást mondott

Az EMMI korábban egy közleményben hangsúlyozta, hogy van elegendő ágy, lélegeztetőgép és egészségügyi dolgozó is – írja a Blikk.

A MOK mást mondott

Ezzel szemben a MOK a közleményében leírta, hogy úgy gondolják, hogy eljött az ideje, hogy az orvosok alkalmazzák a koronavírusra írt etikai kódexet, ami szerint el kell majd dönteniük, hogy melyik beteg kap életmentő kezelést és melyik nem.

Elindították a realitás projektet

A MOK realitás projektjének lényege, hogy a valóságot mutassák be a Covid-osztályokról. Svéd Tamás  az ATV.hu start című műsorában összegezte a beszámolókat.

Vannak pozitívumok

A jó hír a jelentés alapján, hogy lélegeztetőgépből és intenzív terápiás eszközökből nincs hiány, valamint az orvosok is kapnak elegendő enni és innivalót, továbbá rengeteg önkéntes orvos, ápoló jelentkezik, hogy segít a páciensek ápolásában.

EZ IS ÉRDEKELHET!

Merkely: az egészségügyben dolgozók kihozzák magukból a maximumot

Sok a negatívum

Az egyik negatív dolog, hogy bár a védőfelszerelések esetében kielégítőbb a helyzet a járvány első hullámához képest, de még mindig többször felveszik néhány helyen, az egyszer használatos maszkokat, overálokat. Továbbá gyógyszerek esetén is van hiányosság, antivirális szerek és egyéb (plazma, interferon, interleukin gátlók) alkalmazása az elérhetőségüktől függ, de a szteroid-terápiát rendesen tudják biztosítani. További probléma, hogy az újonnan létrehozott intenzív osztályok nem mindegyikében helyezték el a központi monitor- és videórendszereket,de a folyamatos ápolói jelenlét már elengedhetetlenné vált.

Emellett az elavult tavaszi protokoll van érvényben és nincsen elég orvos, sem nővér az intenzíveken és az átvezénylések és a betegek elosztása nem egyenletes – írja a Blikk.

Nem segít  a gyorsan „átképzett” szakszemélyzet

Svéd Tamás szerint: „az intenzív terápiához, a súlyos betegek látványához, a halálhoz nem szokott orvosoknál és ápolóknál óriási a teher, ami kiégéshez, összeroppanáshoz, pályaelhagyáshoz vezethet.”

Íme, a Magyar Orvosi Kamara javaslatai

  • az intenzív osztályos ágyak számának jelenleg kiépült szinten való befagyasztását.
  • a meglévő szakszemélyzet mellé továbbiak biztosításának megkísérlését racionális átvezénylésekkel  
  • más szakterületekről orvosok, ápolók, akár önként jelentkező orvostanhallgatók bevonása a betegmozgatásba, forgatásba, egyszerűbben megtanulható, felügyelet mellett végezhető feladatokba, mint az adminisztráció végzésére
  • a további intenzív terápiásnak szánt ágyak jelentős részén intermedier ellátó osztályok kialakítását
  • a MOK által áprilisban elkészített etikai ajánlás bevetését minden potenciálisan túlterhelődő, COVID betegeket ellátó kórházban
  • és végül, de messze nem utolsósorban: a kórházakra lebontott pontos adatokhoz való hozzájutást.

Kiemelt kép: illusztráció